Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir Ateş Nasıl Düşer

çocuklarda yüksek ateş nasıl düşer
çocuklarda yüksek ateş nasıl düşer

Anne babaları en çok tedirgin eden durumların başında gelen çocuklarda yüksek ateş, gerçekten korkulması gereken bir durum mu?

Uzmanlara göre vücudun savunma mekanizması olan ateş çok korkulacak bir durum olmamakla birlikte ateşin seyri dikkatle takip edilmelidir.

Çocuklarda havale belirtileri nelerdir ve havale riski ne zaman başlar? Öğrenmek için tıklayın.

Çocuklarda Yüksek Ateş Nedir?

Anne ve babaların en çok korktuğu durumlardan olan ateş vücut ısısının normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanır. Çocuklarda, çocuğun yaşı ve genel durumu ateşin yüksekliğinden daha önemlidir. Bebeklerin ilk 3 ayında normalin üzerinde seyreden vücut ısısı fark edildiğinde vakit kaybetmeden hekime başvurulmalı ve ateş kontrol altına alınana kadar hekim kontrolünde tutulmalı.

3 ayını doldurmuş çocuklarda koltuk altı ölçümlerde 37 derceye kadar, kulaktan ölçümlerde 38 dereceye kadar (6 ayını doldurmamış çocuklarda kulaktan ölçüm önerilmez), makattan ölçümlerde 38 dereceye kadar (3 yaşını doldurmuş çocuklarda çok zorunlu kalınmadıkça önerilmez), ağızdan ölçümlerde 37.5 dereceye kadar (5 yaşının altındaki çocuklarda bu ölçüm genellikle başarısız olur) normal kabul edilir. 38- 39 derdecelerin üzerindeki vücut ısısı yüksek ateş olarak tanımlanır. Bununla birlikte 38-39 derecelerde seyreden ateşte çocukların genel durumu iyi ise, beslenebiliyor ise ve günlük aktivitelerini yapıyor ise ateşe müdahalle edilmemelidir. Şimdi gelelim çocuklarda yüksek ateşin nedenleri nedir?

Anne babalar unutmamalı ki ateş vücudun dışarıdan gelen tehlikelere karşı geliştirdiği bir savunma durumudur. Ateş vücudun bağışıklık sisteminin gelişmesi ve enfeksiyonlarla savaşmayı öğrenmesi açısından faydalıdır.Vücut ısısının 40 dercenin üzerinde ölçüldüğü durumlarda doktora başvurulmalıdır. Ateşe eşlik eden nefes almada zorlanma, bilinç kaybı, şiddetli kusma ve ishal gibi belirtiler varsa yine doktora başvurulmalıdır.

Çocuklarda havale belirtileri nelerdir ve havale riski ne zaman başlar? Öğrenmek için tıklayın.

Çocuklarda Ateş Neden Olur

Çocuklarda ateş tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmemekle birlikte çocuğun ateşlenmesine yol açan birçok neden vardır. En çok karşımıza çıkan ateşlenme sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Çocuklarda ateş neden olur un cevabını birkaç başlıkta toplayalım.

  • Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar: Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar sonucu çıkan ateş genellikle 38-40 derecelerde seyreder. ilk 3-4 gün dirençli olabilir. Ateşle birlikte iştahsızlık, bulantı, kusma, halsizlik, burun akıntısı, karın ağrısı, boğaz ağrısı görülebilir.
  • Adenovirüs ve enterovirüsler: Adenovirüs ve enterovirüslere ilkbahar aylarında sıklıkla rastlanabilir ve yüksek ateşe sebep olurlar.Adenovirüs ve enterovirüsler eşyalar, solunum yolu ve yakın temas  ile kolaylıkla geçer. Üst solunum yolu şikayetleri , ishal ve döküntü virüs enfeksiyonunun belirtileridir.
  • Yeni doğan bebeklerin ilk bir ayında aldığı besinin yetersiz olması, bebek vücudunun yeterince sıvı alamaması, bebeğin bulunduğu ortamın çok sıcak olması ve bebeğin aşırı giydirilmesi – örtülmesi  bebeğin ateşinin yükselmesine neden olabilir.
  • Kulak iltihabı, boğaz iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları da çocuklarda yüksek ateş sebebidir.
  • Çocuklara yapılan aşılar sonrasında çocukların vücut ısısının artması sık görülen bir durumdur.
Diğer Yazı  Yenidoğan Sarılığı Tedavisi ve Belirtileri

Çocuklarda ateş neden olur un cevabını yukarıdaki başlıca sebeplerde derleyebileceğimiz gibi bunlar dışında da birçok sebebi olabilir.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir

Anne babalar unutmamalıdır ki her ateş korkulacak bir hastalığın belirtisi değildir. genellikle anne babalar korku ve panik içinde yanlış uygulama içinde bulunurlar. Çocuklarda vücut ısısının yükseldiği zamanlarda:

  • Çocuğun bulunduğu ortam serin olmalı.
  • Ateşli çocuğa hafif kıyafetler giydirilmeli.
  • Ateşli çocuğa ılık duş aldırılabilir. Suyun soğuk olmamasına dikkat edilmeli.
  • Ateşli çocuğa bol su içirilmeli ve sıvı gıdalarla beslenmesine özen gösterilmeli.
  • Ateşli çocuğun dinlenmesine ve çok hareket etmemesine özen gösterilmeli.
  • Çocuk doktorunun önerisi ile ateş düşürücü verilebilir.

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşer

Anne ve babalar ateşi çıkan çocuğun vücudunu nemli bir bezle silerek ateşin düşürülmesini sağlayabilir. ancak çocuklarda yüksek ateş nasıl düşer sorusuna yardımcı olacak olan bu yöntemde dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.

çocuklarda ateş nasıl düşer
çocuklarda ateş nasıl düşer

Çocuğun vücudu nemli bezle silinirken soğuk su kullanılmamalıdır. Soğuk su kullanılması durumunda çocukta titreme ve üşümeyle birlikte ateşin daha da yükselmesine sebep olursunuz. Ateşli çocuğun vücudu alkolle silinmemelidir. Çocuğun ateşi yavaş yavaş düşürülmelidir. Ateşin aniden düşürülmesi durumunda ateş tekrar ve daha şiddetli çıkar.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı

Çocuklarda yüksek ateş çoğu zaman korkulacak bir durum olmasa da dikkatle takip edilmeli ve bazı durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.

  • Bebekler ilk 3 ayında ateşlenmesi durumunda vakit kaybetmeden doktora götürülmeli.
  • 39 derecenin üzerinde seyreden ateşlerde doktora danışılmalı.
  • 3 günden uzun süren ateşlerde mutlaka doktora başvurulmalı.
  • Çocuklarda ateşle birlikte kusma, ishal,titreme, mide bulantısı, bilinç kaybı ve nefes almakta zorlanma gözleniyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Ateşli Çocuklarda Yapılmaması Gerekenler

Çocuklarda yüksek ateş görülmesi durumunda aileler birçok yanlış içinde bulunabiliyorlar. Vücut ısısı yükselen çocuklarda kesinlikle yapılmaması gereken uygulamalar:

  • Ateşi yükselen çocuk üşüyor diye kalın kıyafetler giydirilmemeli.
  • Üzeri örtülmemeli.
  • Soğuk suyla vücudu silinmemeli ve duş aldırılmamalı.
  • Alkollü ve sirkeli bezle vücudu silinmemeli.
  • Ateşli çocuklara kısa aralıklarla ateş düşürücü verilmemeli.
Diğer Yazı  Grip için Bitkisel Çözümler, Saraçoğlu

Bu tip yanlış uygulamalar sonucunda anne babalar çocuklarda alkol ve ilaç zehirlenmesine, ateşin daha çok yükselmesine sebep olabilir.

Last Updated on 16 Kasım 2016 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir