Beyin Tümörü Belirtileri Nedir, Tedavisi ve Ameliyatı

beyin tümörü belirtileri nedir, tedavisi ve ameliyatı
beyin tümörü belirtileri nedir, tedavisi ve ameliyatı

Beyin Tümörü Nedir

Beyin tümörü nedir ve beyin tümörü belirtileri nelerdir? Sağlıklı bir işleyişe sahip beyinde sağlıklı beyin hücreleri yaşlanır ve ölür. Bunların yerine yeni beyin hücreleri gelir. Ancak çeşitli nedenlerle bu işleyişte bozulmalar olur. Yaşlanan hücreler ölmez veya ihtiyaç olmadığı halde yeni hücreler üretilir. Böylece fazlalık hücreler oluşur. Oluşan bu fazlalık hücreler zamanla birleşir ve tümör adını verdiğimiz yapıları meydana getirir. Oluşan yapılar zaman içinde beyinde baskı oluşturur ve baş ağrısı, denge kaybı, görme bozuklukları, bulantı ve kusma gibi birçok şikayete sebep olur.  Beyin tümörü nedir sorusunun cevabı en yalın haliyle meydana gelen bu fazlalık hücrelerin oluşturduğu dokular. Beyin tümörü belirtileri arasında en yaygın görüleni baş ağrısıdır. Ancak her baş ağrısı tümöre işaret etmez. Stres, yorgunluk gibi çok daha basit nedenlerle de baş ağrısı yaşanabilir. Bu tip daha basit nedenlere bağlı baş ağrısı yaşayanlar için baş ağrısına ne iyi gelir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Beyin tümörleri birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılır. Birincil tümörler de kendi içinde iyi huylu (kanserli olmayan) ve kötü huylu (kanserli) tümörler olarak ikiye ayrılır.

İyi huylu beyin tümörleri beynin diğer bölümlerine ve beyin dışındaki diğer organlara sıçramaz. Bu tümörler tedavi edildikten sonra veya cerrahi müdahale ile alındıktan sonra genellikle tekrarlamazlar. Ancak beyinde oluşan iyi huylu tümörler de zaman zaman hassas bir organ olan beyne basınç yapabilir ve ölümcül olabilir.

Kötü huylu beyin tümörleri iyi huylu tümörlere nazaran çok daha hızlı büyür, beynin birçok bölgesine ve omuriliğe dağılabilir. Tedavi ve ameliyat sonrası tekrar etme ihtimali yüksektir.

İkincil gruptaki tümörler ise başka bir organda oluşan ve sonradan beyne sıçrayan kanserli tümörlerdir. Beyin tümörlerinin derecelendirilmesi şu şekildedir:

Diğer Yazı  Lupus Nefriti Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
beyin tümörü belirtileri
beyin tümörü belirtileri
  • 1. derece: Oldukça yavaş büyüyen iyi huylu tümörlerdir. Yapısı normal beyin hücreleri yapısına benzer.
  • 2. derece: Kötü huylu ve yapısı 1. dereceden daha az normal beyin hücrelerine benzeyen tümörlerdir.
  • 3. derece: Kötü huylu ve hızlı büyüme eğilimi gösteren tümörlerdir. Yapıları normal beyin hücrelerinin yapılarına benzemez.
  • 4. derece: Kötü huylu tümörlerdir ve normal beyin hücrelerinden tamamen farklı yapıdadır. Çok hızlı büyürler.

Beyin Tümörü Belirtileri

Beyin tümörü belirtileri beyindeki tümörlerin hücre yapısına ve türüne, bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre değişir. Beyin tümörü belirtileri genellikle tümör belli bir büyüklüğe ulaştığında, beyne baskı uygulaması ile ortaya çıkar. Tümörün bulunduğu bölgeye göre en sık rastlanan beyin tümörü belirtileri:

  • Paryetal bölgedeki beyin tümörlerinin belirtileri: Baş ağrısı, uyuşmalar, kasılmalar, yazı yazmada zorlanma, bazı hareketlerin yapılmasında zorlanma, basit sayısal işlemlerde zorlanma dokunma hissi kaybı şeklindedir.
  • Oksipital bölgedeki beyin tümörlerinin belirtileri: Görme bozuklukları, baş ağrısı, halüsinasyonlar ve kasılmalardır.
  • Temporal bölgede oluşan beyin tümörlerinin belirtileri: Baş ağrısı, kasılmalar, anlama zorluğu, arka arkaya gelen birkaç komutu takip etmede zorluk.
  • Merkezi sinir sistemin diğer bölgelerinde oluşan tümörlerin belirtileri: Denge kayıpları, bulantı, kusma, ruh halinde dalgalanmalar.

Beyin Tümörü Neden Olur

Beyin tümörü neden olur sorusunun kesin, kalıplandırılmış bir cevabı yoktur ve beyin tümörünün nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Genetik faktörlerin ve çevresel faktörlerin beyinde tümör oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Beyin tümörünü tetiklediği düşünülen beyin tümörü nedenleri:

Beyin Tümörü Nedenleri

  • Genetik faktörler.
  • Sigara ve alkol.
  • Yüksek gerilim hattı, televizyon, bilgisayar ve cep telefonları.
  • Floresanlı lambalar.
  • Bazı ilaçlar
  • Gebelikte tuzlanmış et, alkol ve sigara kullanımı.
  • Mürekkep ve boyalar.
  • Yüksek enerjili ısıtıcılar.
  • Katkı maddesi ve koruyucu içeren raf ömrü uzun ambalajlı gıdalar.
  • Tuz, şeker ve un.

Beyin Tümörü Tedavisi

Beyin tümörü tedavisi hastanın yaşına, tümörün yerleşim yerine, büyüklüğüne ve tipine göre değişir. Ancak ilk seçenek her zaman cerrahi müdahaledir. Hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörlerde cerrahi müdahale öncelikli tedavi yöntemidir. Ancak tümörün yerleştiği yer müdahaleyi mümkün kılmıyorsa ve tümör diğer organlarda başlayarak daha sonra beyine sıçradıysa cerrahi tedavi uygulanmaz, ilaç ve ışın tedavisi uygulanır. Bunların dışında esas olan cerrahi tedavi ile tümörün temizlenmesidir.

Diğer Yazı  Zayıf Bebek Nasıl Kilo Alır Bebeğim

Beyin zarında ve sinirlerdeki tümörlerin çoğu iyi huyludur. Aynı zamanda doğuştan var olan tümörlerin büyük bölümü de iyi huyludur. Bazı iyi huylu tümörlerde ameliyata gerek kalmaz. Işın tedavisi 3 cm’den küçük iyi huylu tümörlerde çok başarılı sonuç vermektedir. Daha büyük tümörlerde ise ameliyat ile tümörün çıkraılması tercih edilir. İyi huylu tümörler çıkarıldıktan sonra hasta normal yaşamına devam eder ve geçirdiği hastalığın izlerini taşımaz. Kötü huylu tümörlerde de beyin tümörü tedavisi için ameliyatla tümörün alınması en etkili yöntemdir. Kötü huylu tümörler ne kadar başarılı bir şekilde temizlenirse hasta ömrü o kadar uzar.

Beyin Tümörü Ameliyatı

Beyin tümörü ameliyatı tümörler için en etkili tedavi yöntemidir ve ilk seçenektir. Beyin tümörü ameliyatı ile tümör temizlenir. Ameliyat esnasında tümörün yeterince temizlendiğine kanaat getirildikten sonra kafatası kapatılmadan önce intraoperatif MR çekilerek herhangi bir tümör kalıntısı kalıp kalmadığına bakılır. Kalıntıya rastlanırsa tümörün temizlenmesine devam edilir. Tümör tamamen temizlendiğinde de kafatası kapatılır.

beyin tümörü ameliyatı
beyin tümörü ameliyatı

Beyin tümörü ameliyatı sonrasında tümör kötü huylu ise kemoterapi ve radyoterapi tedavisi uygulanır. Kötü huylu tümörlerde ameliyat sonrası yaşam süresi ortalama 12 yıldır. 3. ve 4. evredeki tümörlerde ise 14-24 ay’dır.

Beyin tümörünün 1 cm’den küçük olduğu ve iyi huylu olduğu durumlarda ameliyata gerek görülmeyebilir. Bu hastalar için 6 ayda bir veya yılda bir kontrolleri yapılarak takip edilir. Ancak bunun kararı verilirken hastanın yaşı belirleyici olur. Yaşlı hastalarda iyi huylu ve küçük tümörlerde takip uygulanırken genç hastalarda farklı bir tedavi tercih edilebilmektedir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir