Bronşit Belirtileri Nedir Bronşit Tedavisi

bronşit belirtileri nedir bronşit tedavisi
bronşit belirtileri nedir bronşit tedavisi

Bronşit Nedir?

Akut ve kronik olarak iki farklı türü bulunan bronşit, akciğere hava taşımakla görevli solunum borularının ( bronş tüpleri ) içindeki zarın iltihaplanması sonucu meydana gelir. Bronşit nedir sorusunun cevabı en genel haliyle bu şekilde verilebilir.  Akut bronşit daha çok grip, boğmaca, tifo veya kızamık gibi hastalıklar sırasında görülür.

Kronik bronşit ise daha ciddi bir iltihaplanmadır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bronşitten kaynaklanan öksürük çoğunlukla balgamlı olsa da bazen kuru bir öksürük olabilmektedir. Bronşitin neden olduğu öksürük yoğun ve şiddetli olur. Bu yoğun ve şiddetli öksürük zamanla göğüste ve karın bölgesindeki kaslarda ağrılara sebep olabilir.

Bronşit Neden Olur?

Akut bronşit genellikle virüs kaynaklıdır. Soğuk algınlığı ve gribe sebep olan virüsler akut bronşitin altında yatan nedendir. Bronşit neden olur sorusuna; parainfluenza, influenza A ve B, koronavirüs (1-3), rinovirüs, insan metapnömovirüs ve respiratuar sinsisyal virüsler çok karşılaşılan akut bronşit nedenleridir olarak cevap verilebilir.

Kronik bronşit sigara kullananlarda ve sigara kullanmasa da sigara dumanına maruz kalanlarda daha çok görülür. Yine hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde ve kimyasallarla çalışılan işyerleri çalışanlarında görülme oranı daha yüksektir. Kronik bronşit tedavi edilmediği taktirde hayati tehlike oluşturabilir.

Bronşit Bulaşıcı Mı?

Sigara, sigara dumanına maruz kalma ve hava kirliliği gibi nedenlerden olan kronik bronşit bulaşıcı değildir. Akut bronşit ise virüs kaynaklıdır ve son derece bulaşıcıdır. Akut bronşite neden olan virüsler doğrudan veya dolaylı temasla bulaşırlar.

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Hem akut hem de kronik bronşit belirtileri aynıdır. Kronik bronşitte farklı olarak öksürük en az 3 ay sürer ve her sene tekrar eder. Öksürük kış mevsiminde, sabahları ve nemli havalarda artabilir. En çok görülen bronşit belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Diğer Yazı  Adet Sancısına Ne İyi Gelir, Adet Sancısı Nasıl Geçer
bronşit belirtileri
bronşit belirtileri
  • Geçmeyen Kuru Öksürük: Genellikle balgamlı olan bronşit kaynaklı öksürük zaman zaman kuru da olabilmektedir. Şiddetli öksürük karın kası ve göğüs bölgesi ağrısına sebep olabilir. Bronşitten kaynaklanan şiddetli öksürükte nadiren kaburga zedelenmeleri ve bayılmalar görülür. Akut bronşite sebep olan iltihap tedavi edilse de öksürük bir süre daha devam edebilir.
  • Hırıltılı Solunum: İltihap veya balgam nedeniyle daralan bronşlar (akciğere hava geçişini sağlayan borular) kişinin hırıltılı nefes alıp vermesine sebep olabilir. Daralan bronşlar zaman zaman nefes darlığına da neden olabilir.
  • Balgam: En çok görülen bronşit belirtileri ndendir. Genellikle şeffaf renk olan balgam bazen yeşil, sarı ve gri de olabilir. Balgamın kanlı görüldüğü nadir durumlar da vardır. Kronik bronşitte daha sık görülen gri, sarı ve yeşil balgam zatürre, akciğer apsesi ve bronşektazinin habercisi olabilir.
  • Diğer Belirtiler: Hastada öksürük ve enfeksiyona bağlı halsizlik görülebilir. Hafif ateş ve ürperme de bronşitin belirtileri arasındadır. Sürekli öksürük ve bronşların kapalı olması nedeniyle göğüs bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir.

Bebeklerde Bronşit

Bebeklerde bronşit daha çok kış aylarında, soğuk havalarda görülür. Bebeklerde bronşitin temel nedeni influenza virüsü ve bakterilerdir. Bebeklerin bağışıklık sistemi tam gelişmemiştir. Bu nedenle yoğun sanayileşme nedeniyle kirlenen hava, egzoz dumanları, toz, çeşitli alerjenler ve polenler yetişkinlere nazaran bebeklerin solunum yollarını daha kolay tahriş etmekte.

Özellikle sigara dumanı bebekleri çok kolay etkiler. Bebeklerin yukarıda bahsettiğimiz ortamlardan uzak tutulması gerekir. Anne babalar özellikle bebeklerin yanlarında sigara içmemeli ve içilmesine izin vermemeli.  Ayrıca anne sütüyle beslenen bebeklerin bağışıklık sistemleri daha hızlı gelişir. Bundan dolayı bronşit ve birçok hastalıktan korunması için bebeklerde anne sütü çok önemlidir.

Bronşite Ne İyi Gelir?

Bronşite ne iyi gelir veya bronşitin semptomları evde nasıl azaltılır sorusuna birkaç maddede aşağıdaki gibi cevap verilebilir.

  • Kuru hava öksürüğün şiddetlenmesine sebep olacağından bulunulan ortamın havası çok kuru olmamalı. Ortamın havasını nemlendirmek içen ısı kaynağına yakın bir yerlere biraz su konulabilir ya da buhar makinesi alınabilir.
  • Hastanın dinlenmesi oldukça önemlidir. Ağır aktivitelerden uzak durulmalı ve uyku düzenine dikkat edilmeli.
  • Sigara akciğerlerin en büyük düşmanıdır. Sigara kullanılıyorsa bırakılmalı ve kullanmayanlar da sigara dumanı olan ortamlardan kaçınmalıdır.
  • Soğuk hava bronşitten kaynaklanan öksürüğü şiddetlendirir. Bu nedenler soğuk havalarda bir şal ya da atkıyla ağız ve burun kapatılmalıdır.
  • Parfüm, boya ve oda spreyleri gibi yoğun kokular bronşit semptomlarını tetikler. Bu nedenle yoğun kokuların olduğu ortamlardan uzak durulmalı.
  • Nane ve zencefil çayları öksürüğe iyi gelir. Bu çayların tüketilmesi hem öksürüğü hafifletecek, hem sıvı tüketimini arttıracak hem de boğazları yumuşatacaktır. Yine bir kupa ılık suya 5-6 damla limon ve 2 çay kaşığı bal katılarak içilmesi bronşit hastasının rahatlamasına yardımcı olacaktır.
    bronşit tedavisi
    bronşit tedavisi

Bronşit Tedavisi

Akut bronşit tedavisi nde hastanın istirahati oldukça önemlidir. Yine bol su tüketimi akut tedavisinde son derece faydalıdır. Su tüketimi balgamın sıvılaşmasını sağlar ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Günümüzde bakteriler antibiyotiklere dirençli hale geldiği için antibiyotikler akut bronşit tedavisinde tercih edilmez. Nadiren doktorun gerekli gördüğü kronik akciğer sorunu bulunan hastalar ve benzeri durumlarda kullanılır. Şiddetli öksürüğün sebep olduğu karın kası ve göğüs ağrısını önlemek için doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Yine doktor tavsiyesi ile öksürüğü azaltacak ve balgamın atılmasını kolaylaştıracak şuruplar kullanılabilir.

Diğer Yazı  Basen Eritme Hareketleri, Kalça Eritme

Kronik bronşit tedavisinde ise hastanın durumuna göre iltihabı azaltıcı steroidler ve solunum yollarını açan bronkodilatör kullanılabilir. Kronik bronşit tedavisi, kullanılacak ilaçlar ve yöntemler hastadan hastaya değişebilir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir