İçindekiler
KOAH Hastalığı
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın kısaltılaması olan KOAH, sigara ve zararlı gazların yol açtığı mikrobik olmayan solunum yolları iltihabıdır. Kronik uzun süre devam eden ve obstrüktif kelimesi de tıkayıcı anlamındadır. Yani KOAH hastalığı uzun süre devam eden tıkayıcı solunum yolu hastalığıdır. uzun süre hava yolu tıkanmasına sebep olan bu hastalık ilerleyicidir ve tam olarak geri dönüş genellikle mümkün olmaz. Bununla birlikte düzenli tedaviyle kontrol altında tutulabilir ve ilerlemesi önlenebilir.
Dünya sağlık örgütü araştırmalarında KOAH dünyanın en önemli 4. ölüm sebebi olarak belirlenmiştir. Her yıl 3 milyona yakın kişi KOAH nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de 5 milyona yakın KOAH’lı olduğu tahmin edilmekte. Bunların sadece 400 binine KOAH hastalığı teşhisi konulmuştur. Ülkemizde ve dünya genelindeki KOAH hastalarının %70 – %90’ı teşhis konmamış ve hastalığından haberdar olmayan KOAH’lılardır.
KOAH Nedir?
Sigara tüketiminin ve hava kirliliğinin artmasıyla birlikte KOAH hastalığı nedir sorusu sıklıkla sorulmaya başlandı. KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı zararlı gazlara ve parçacıklara maruz kalma sonucu, özellikle de sigara dumanına maruz kalma neticesinde ortaya çıkan ve mikrobik olmayan hava yolu iltihabıdır. Kronik bronşit ve amfizem KOAH tanımı içinde yer alır. Akciğerin içinde kana hava taşımakla görevli akciğerin en küçük birimi olan hava kesecikleri vardır. Normalde balon gibi genişleyip daralabilen bu baloncuklar çeşitli dış etkenlerle esneme özelliklerini kaybederler. İçindeki havayı boşaltamayan kesecikler genişler ve genişlemiş kesecikler için hava boşaltımı zorlaşır. Bu durum ‘Amfizem’ olarak adlandırılır. KOAH’lı hastalarda bu kesecikler mikrobik olmayan iltihap nedeniyle de şişer. Balgam üretmekle görevli bezlerin aşırı salgısı sonucu balgam miktarı artar. Artan balgam miktarı hava yollarını daraltır ve havanın geçişi zorlaşır. Bu durum da ‘Kronik Bronşit’ olarak adlandırılır. KOAH nedir sorusunun cevabı en geniş haliyle bu şekilde verilebilir.
KOAH Nedenleri Nelerdir?
KOAH’ın en büyük sebebi sigaradır. Genellikle sigara bağımlılığı olanlarda ya da sigara dumanına fazla maruz kalanlarda görülür. Ülkemizde kadınlardaki sigara kullanımı son yıllarda artış göstermekte. Ülkemizdeki kadınlarda KOAH görülme oranı bununla paralel olarak hızla artmaktadır. Anne babası sigara içen çocuklarda da astım ve KOAH hastalığı görülme oranı daha yüksektir.
Bazı genetik etkenler ve çevresel faktörler de önemli KOAH nedenleri arasındadır. Odun, metal, maden, kağıt, çimento ve tekstil imalatı gibi işlerde çalışanların soluduğu organik-inorganik gazlar ve tozlar sigaradan sonra gelen KOAH nedenleri arasındadır.
KOAH Belirtileri Nelerdir?
KOAH hastalığı belirtileri ilk olarak öksürükle ortaya çıkar. Bu öksürük genellikle sigaranın doğal bir sonucu olarak görülür ve önemsenmez. İlk aşamadaki KOAH fark edildiğinde ilerlemesi durdurulabilir. Ama genellikle bu aşamada fark edilmez. İlk belirti olan öksürüğü zamanla nefes darlığı, balgam ve kronik öksürük takip eder. Nefes darlığı hastalığın ilk dönemlerinde daha çok merdiven çıkarken veya tempolu yürüyüşler sırasında hissedilir. İlerleyen dönemlerde ise düz yolda ve hatta istirahat halindeyken de görülmeye başlar, hasta hayatını olumsuz etkiler. Hastalığın ilerlemesinin önlenmesi için günlük aktivitelerin arttırılması oldukça önemlidir. Buna rağmen çoğu hastada tam tersi bir durum gözlenir. KOAH belirtileri arasında en rahatsız edici olanı nefes darlığı ile birlikte hasta günlük ihtiyaçlarını gideremeyecek duruma gelebilir. Nefes darlığından kaynaklı göğüste sıkışma ve hırıltılı nefes alıp verme görülür. Hastalarda yine nefes darlığından kaynaklanan uyku bozuklukları, beslenme bozuklukları, kilo kaybı, morarma, aşırı yorgunluk, bacaklarda şişme ve kalp yetmezliği de görülebilir. KOAH hastalarında zaman zaman kanlı balgam da görülür. KOAH belirtilerini birkaç madde halinde şu şekilde de sıralayabiliriz;
- Çoğu gün görülen sık öksürük.
- Çoğu gün balgam çıkarma.
- Yaşıtlara göre daha kolay nefes daralması.
Özellikle 40 yaşın üzerindekiler, sigara içen veya daha önce içmiş olanlarda bu belirtiler görülüyorsa göğüs hastalıkları doktoruna başvurmaları gerekir. Belirtiler görülen hastalara basit bir nefes testi ile KOAH tanısı konulabilmektedir. Erken teşhis hastalığın ilerlememesi ve tedavisi için oldukça önemlidir.
KOAH Öldürür Mü?
KOAH hastalarındaki artışla birlikte KOAH öldürür mü sorusu sıkça sorulmaya başlandı. KOAH son derece ölümcül bir hastalıktır. Dünya genelinde en önemli 4. , ülkemizde ise en önemli 3. ölüm nedenidir.Her yıl dünyada 3 milyon ve ülkemizde de 26 bin kişi KOAH nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
KOAH Tedavisi Nasıl Yapılır?
KOAH hastalığının tedavisi nde en önemli ve en etkili yöntem hastalığın nedenlerine yönelik tedbirler alınmasıdır. KOAH hastaları kullanıyorlarsa sigarayı mutlaka bırakmalıdır. Yine sigara dumanlı ortamlardan uzak durulması son derece önemli. Daha önce sigara kullanmış olan 40 – 50 yaş grubu kişilerin bu yaşlarda sigarayı bıraktıklarında akciğerlerindeki hasar kısmen iyileşmektedir. Bununla birlikte KOAH hastaları günlük aktivitelerini arttırmalı ve yürüyüş gibi düzenli egzersizler yapmalı. Sigara dışındaki hastalığa sebep olan diğer etkenlerin ortadan kaldırılması da KOAH tedavisi için önemlidir.
Tıbbi tedavide hastalığın derecesi önemlidir. Hastalığın durumuna göre akciğerlere giden havayı arttıracak ilaçlar ve inhaler steroidlerle uzun soluklu bir tedavi uygulanır. Ağır seyreden KOAH hastalarına ise ilaçlara ek olarak günde en az 15-18 saat oksijen verilir. KOAH hastalarında ayrıca kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı gibi hastalıklar da görülebilir. Bu hastalıklar varsa ayrıca bunlara yönelik de tedavi uygulanır.
KOAH Hastalığının Bitkisel Tedavisi
Uygulanan tıbbi tedavinin yanı sıra Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu akciğer kanseri, sigara içenlere ve KOAH hastalığının bitkisel tedavisi için tere kürü öneriyor. İnsan sağlığı üzerinde bitkilerin tedavi edici faydaları konusunda önemli çalışmaları olan Saraçoğlu akciğer kanserlerinin ve sigara içenlerin ciğerlerini rahatlatacak, nefes almalarını kolaylaştıracak ve balgamı söktürecek bir kür öneriyor.
KOAH Bitkisel Tedavi
İnsanların kendilerine yaptıkları en büyük kötülüğün sigara içmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu öncelikle sigaranın bırakılmasını tavsiye ediyor. Bununla birlikte Prof. Saraçoğlu KOAH’lılar için ayda 4 – 5 gün düzenli olarak tere kürü uygulanmasını öneriyor.
Tere kürü: Ayın ilk 4 gününde bir bağ tere tüketilmesi şeklinde oluyor. Terenin yarısı öğleden önce yarısı öğleden sonra tüketilir. Kür uygulanmaya başlandığında daha ikinci günde etkisini gösterir ve balgam sökülmeye başlar, hasta nefesinde rahatlama olur. Bu oranda tere tüketiminin tek yan etkisi idrarda hafif yanma hissidir.
Last Updated on 29 Eylül 2021 by Saglikloji