Reflü Belirtileri Nedir, Reflüye Ne İyi Gelir Tedavisi

reflü belirtileri nedir reflüye ne iyi gelir
reflü belirtileri nedir reflüye ne iyi gelir

Reflü Nedir?

Reflü mide içerisinde bulunan asidini safra ve pankreas sıvısı ile birlikte yemek borusuna çıkarak tahriş etmesidir. Mide de bulunan bu asidin mide içerisinde herhangi bir zarar yol açmıyor iken yemek borusuna bu kadar zarar vermesi de çok kuvvetli bir bileşen olduğunun göstergesidir.

Çağımızda bir hayli yaygın olarak bulunan bu hastalık kimi insanda yıllarca kendini gösterebilir ve bireyin yaşam standartlarını en alt seviyeye indirebilir. Reflü olan bir kişide göğsünün arka bölümünde yanma hissi oluşur. Bu yanma hissi sırt ve boğaz bölgesine yayılarak daha çok acıyı meydana getirebilir.

Reflü olan bir kişi de yanma hissi yemeklerin ardından yaklaşık olarak bir yarım saat sonra kendini belli etmeye başlar. Aynı zaman aralığında egzersiz ve öne eğilme gibi çeşitli hareketler bulunan kişilerde de görülmesi mümkündür. Bu hastalık ile başa çıkmaya çalışan bir insanda sürekli olarak sesli geğirme isteği, iştahsızlık, uzun süreli öksürük, ağızda kötü koku bulunması, diş çürümeleri, ses kısıklığı gibi çeşitli problemler oluşmaktadır. Mide sıvısının sürekli olarak ağza gelmesinde önemli rol oynayan kapakçık çeşitli sebeplerden ötürü gevşemesi ile mide sıvı ağza ve yemek borusuna sıklıkla çıkarak bireyi rahatsız etmektedir.

Reflü hastalığı olan bir insanda sıklıkla görülen bu durum mide fıtığı ile aynı özellikleri taşımaktadır. Mide içerisinde bozulmuş olan bu kapakçık hastalığın tetiklenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalığının en yaygın belirtisi göğüs bölgesinden yukarıya doğru yayılan yanma sonucunda bireyin gün içerisinde istediği şekilde hareket edememesidir. Yanmanın hissedildiği bölgeler içerisinde mide, boğaz ve boyun en uç noktadadır. Acı, ekşi ve baharatlı besinler tüketildiği zaman midede oluşan bu yanma hissi ile kişi reflü olduğu kanısına varabilir. Bazı bireyler bu olay mide yerine boyun, omuz ve sırt gibi çeşitli yerde de görülebilir. Kimi zaman kalp ağrısı zannedilecek kıvama dahi geldiği olmuştur. Böyle durumlarda kişi vakit kaybetmeden doktoruna başvurmalı ve gerekli önlemlerin alınması için tedbir almalıdır.

Diğer Yazı  En Etkili 6 Sivilce Maskesi, Sivilce İçin Maske

Reflü belirtileri içerisinde bulunan bulguların, ani bir şekilde başlayıp saatlerce sürmesi mümkündür. Farklı semptomların uyarılması sonucu yatarken, ayakta, spor yaparken, besinleri tüketirken göğüs kafesinin alt bölgesinde ve sırtta oluşması mümkündür. Ağrının yanında ağza ekşi ve ya acı bir tat gelmesi de mümkündür. Boğaz bölgesinden gelen pis bir koku ve yanma hissi ile bireyin yaşam kalitesinde önemli bir eksiklik olur. Reflü belirtileri arasında bulunan; ağız kokusu, hıçkırık hissi, karın bölgesinde meydana gelen şişkinlik, sürekli olarak geğirme, gıcık tarzında öksürük, yutmada güçlük, sesin kısılması, ses tellerinde nodülün meydana gelmesi, ağza ekşi tat gelmesi, boğaz enfeksiyonları, boğazı temizleme ihtiyacı, zatürre, uyku sırasında soluk durmaları bireyi olumsuz etkilemektedir.

Reflünün Teşhis Durumu

Refü hastalığı olduğunu düşünen insanlar belirtilerin bir kaç tanesini yaşamasının ardından vakit kaybeden doktora başvurmalıdır. Daha kaliteli bir hayat yaşamak adına girecekleri bu yolda erken teşhis ile bir çok hastalığın önüne geçebilirler. Endeskopi ve PPİ testi sayesinde bireyin midesinde reflü olup olmadığına bakılabilir. Reflünün teşhiş durumunda hasta bir an önce tedaviye başlatılır. Her zaman için erken teşhis bir çok sorunun da beraberinde doğmasını engeller. Her türlü durum düşünülerek alınan bu kararlarda kişinin rahat etmesi adına anestezi uygulanarak daha rahat edilmesi sağlanır.

Reflünün Sebep Olduğu Sağlık Sorunları

Düzensiz beslenme sonucunda karşımıza çıkan bu hastalık türü insanların hayatlarını olumsuz yönde etkileyerek günlük işlerini zorlaştırır. Reflünün sebep olduğu sağlık sorunları içerisinde her yaştan insan bulunmaktadır. Çocuklarda olan reflüde büyüme ve gelişme olumsuz yönde etkilenir. Gene aynı şekilde reflü olan bir bireyde anemi, akciğerler mide sıvısı kaçma, yemek borusunun enfeksiyon kapması, midenin daralması ve kanser gibi çok ağır sonuçlar doğurabilmektedir.

Diğer Yazı  SMA Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Reflüye Ne İyi Gelir?

Konforlu yaşamanızı olumsuz etkileyen bir hastalık olan reflü bir çok insanın uğraştığı bir problemdir. Reflüye ne iyi gelir sorusu bu anlamda sorulması gerekir. Teşhisin konmasının ardında ilaç tedavisi uygulanarak bireyi daha rahat bir yaşam tarzına sürüklemeye çalışılır. Hasta olan kişinin de ev ortamında kendine dikkat etmesi gereken durumlar mevcuttur.

Bunların ilki yatağında bulunan yastığın yüksek tutulmasıdır. Alçakta olan yastık ile mide sıvısı yemek borusu çıkabilir ve kişinin boğazında çeşitli sonuçlar doğurur. Bunun yanında kilolu olan insanların zayıflayarak mide sıvılarını düzenlemesi gerekir.

Bu kişi sigara ve alkol tüketen bir insan ise bu olayı hayatından çıkarmalı ve yediklerine dikkat etmelidir. Yağlı yiyecekler, kahve ve çay, baharatlı besinler, asit oranı yüksek olup gaz yapmaya meyilli olan ürünleri tüketmemesi gerekir. Gece yemekten sonra en az 3 saat kadar uyku pozisyonuna geçmemeli ve sindirimi yoracak ağır besinler tüketmemelidir.

Reflü tedavisi içerisinde buluna bu durumların en önemli strestir. Stres kişinin mide asidini arttırarak hormonların olumsuz yönde çalışmasını sağlar. Reflü tanısı koyulan kişi bu kısıma dikkat ederek hayatını çok daha düzgün bir biçimde yaşayabilir.

Last Updated on 27 Eylül 2021 by Saglikloji

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir