İçindekiler
Bademcik Şişmesi
Bademcik şişmesi vücuttaki mikropların çok hızlı çoğalması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. İleri evrelerdeki bademcik şişmesi beslenme problemlerine neden olur ve vücut direncini düşürür. Bademciğin görevini yerine getirebilmesi vücudun savunma mekanizmasının yabancı maddelerle olan savaşı açısından önemlidir.
Bademcik rahatsızlıklarında ve bademcik şişmesi durumunda vücuttaki zararlı maddelerle savaşan antikorların üretimi azalır. Ayrıca bademcik şişmesi ateşlenme, halsizlik ve yutkunma güçlüğü gibi sıkıntıları da beraberinde getirir. Bademcik denilince insanların aklına hemen bademcik ameliyatı gelmektedir. Buna karşılık bademcik şişmesinin tedavisinde genellikle antibiyotikler kullanılır. Bu antibiyotikler gelişi güzel değil, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Bademcik şişmesi tedavisine katkı sağlaması ve hastayı rahatlatması için bademcik şişmesine ne iyi gelir noktasında aşağıdaki uygulamalar yarar sağlayabilir. Bademcik şişmesine ne iyi gelir?
Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?
- Ilık adaçayı ile yapılan gargara hastayı rahatlatacaktır.
- Kurutulmuş papatyayı sirkenin içinde 24 saat dinlendirin. Daha sonra sirkenin içinden papatyaları alarak iyice sıkın ve tülbentle boğazınıza bağlayın.
- Kaynamış suyun içinde hatmin çayı ile kurutulmuş papatyayı demleyin. 2 saatlik demlenmenin ardından üzüm suyu ile tatlandırın. Her gün bir bardak için.
- Bademcik şişmesine ne iyi gelir noktasında en önemli unsurlardan biri sigara tüketilmemesidir. Sigara zaten hasta olan bademcikleri daha da kötü etkileyecektir.
- Sık sık ılık adaçayı, kuşburnu ve nane çayı için .
- Kaynatılmış ayva suyuyla ılıyınca gargara yapın.
- Mine suyu ile gargara yapılması bademcikleri rahatlatır.
- Her gun iki diş sarımsak tüketin.
- Sıcak suya kuru erik yapraklarını atıp 10 dakika bekleyin. Daha sonra suyu süzün ve ılıyınca gargara yapın. Bu uygulamayı her gün yapabilirsiniz.
- 2 adet rendelenmiş soğanı 1 yemek kaşığı zeytin yağında kavurun. Daha sonra ılıyan soğanları bir tülbente dolayarak boğazınıza sarın.
- Kaynamış suda kuru yaban mersinlerini dinlendirin. Daha sonra karışımı süzün ve suyuna 1 yemek kaşığı dut pekmezi ilave edin. İyice karıştırarak her gün 3 yemek kaşığı yiyebilirsiniz.
- Hastalık geçene kadar her gün ballı sıcak su için.
- Her gun tuzlu su ile gargara yapın.
- Taze sıkılmış portakal ve greyfurt suyu için.
- Süt ile pişirilen kuru incir göğüs ağrısına ve bademcik şişmesine çok iyi gelir.
Bademcik Taşı Nedir?
Bademcik taşı beyaz veya sarı renkli, kötü koku sebebi olan ve bademcik kanserlerinde görülen partiküllere denir. Aynı cildimiz gibi ağız mukozası da yenilenir. Bu yenilenme esnasında dökülen mukoza tükürükle içe doğru akar. Akan mukoza bazı kişilerde bademcik çukuruna yerleşir ve burada sertleşerek kitle oluşturur. Bu yapılara bademcik taşı denir.
Mukozanın birikmesi dışında bademcik iltihabı, bademcik çukuruna yerleşen bakteriler, bakteri oluşumunu tetikleyen diş çürükleri, kalsiyum ve magnezyum tuzlarının birikmesi de bademcik taşı oluşmasına neden olur. Hastalık ağız kokusu, nadiren ağrılı yutkunma ve bademcik apsesi belirtileri ile meydana gelir.
Bademcik taşı için hastayı rahatsız eden şikayetler yoksa tedavi gerekli değildir. Çok sık bu rahatsızlığı yaşayanlara tuzlu ılık su ile gargara tavsiye edilmektedir. Bademcik taşı rahatsızlık oluşturacak boyutlarda ise doktor tercihine göre küretaj yöntemi, lazer tedavi veya bademcik ameliyatı ile tedavi edilir.
Bademcik İltihabı
Vücudun savunma mekanizmasının önemli bir parçası olan bademciklerde apse oluşması durumuna bademcik iltihabı denir. Bademciklerde oluşan iltihap vücudun mikroplarla mücadele ettiğinin bir işaretidir. Ağız yoluyla vücuda giren mikroplar bademciklerde birikir ve iltihaba neden olur. Bademcik iltihabı boğaz ağrısı, zorlanarak yutkunma, ağız kokusu, ateş, halsizlik, boyun ve boğaz şişmesi, seste değişiklik gibi belirtilerle oluşur. Çocuklarda bunlara ek olarak mide bulantısı ve kusma da görülebilir.
Bademcik iltihabı basit bir boğaz hastalığı olarak görünmesine karşılık tedavi edilmediğinde daha ciddi hastalıklara yol açabilir ve kalıcı hasarlar bırakabilir. Tedavi edilmeyen hastalarda bademcik iltihabı kalp iltihabı, böbrek iltihabı, menenjit, orta kulak enfeksiyonu, boyun enfeksiyonu, kemik iliği enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu ve eklem enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Bademcik iltihabı teşhisi basit bir muayene ile mümkündür. Teşhis sonrasında bademcik tedavisi genellikle antibiyotikler ile yapılır. Antibiyotiklere ek olarak hasta durumuna göre ateş düşürücü ve ağrı kesici de verilebilmektedir. Genellikle 1 hafta içinde tedavi edilen bademcik iltihabı hasta durumuna göre bazen değişebilmektedir. Tedavi süresini kısaltmak ve hastayı rahatlatmak amacıyla tedaviye ek olarak hasta evde aşağıdaki tavsiyeleri uygulayabilir. Evde bademcik iltihabına ne iyi gelir?
Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?
Tedaviye ek olarak hastayı rahatlatmak ve iyileşme süresini hızlandırmak için bademcik iltihabına ne iyi gelir diyenlere öneriler:
- Bol su tüketmek.
- Belli aralıklarla ılık ve tuzlu suyla gargara yapmak.
- Boğazı rahatlatmak için boğaz pastilleri kullanılabilir.
- Bolca dinlenmek bademcik iltihabına ne iyi gelir diyenlerin yapabileceği en iyi şeylerdendir.
- İçecekleri ılık tüketmek. Çok soğuk ve çok sıcak içecekler içmemek.
- Nemli ortamlarda durmak. Ortamı nemlendirmek.
- Hastanın bulunduğu yeri sıkça havalandırmak.
- Sigara içmemek ve içilen ortamda bulunmamak.
Bademcik Tedavisi Nasıl Olur?
Bademcik tedavisi için hekimlerin sıklıkla antibiyotik tedavisine başvurmaktadır. Burada amaç vücudun mikroplardan arındırılmasıdır. Antibiyotikler dışında hastanın şikayetlerine göre hastanın rahatlatılması amacıyla boğaz pastilleri, gargara, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler verilmektedir. Bademcik tedavisi ile hastaların iyileşme süresi ortalama 6-8 gündür. Hastanın bağışıklık sistemine bağlı olarak bu süre uzayıp kısalabilmekte. Genellikle bademcik rahatsızlıkları bu şekilde iyileşmesine karşılık bazı bademcik rahatsızlıklarında lazer tedavi, küretaj yöntemi, bademcik ameliyatı gibi uygulamalara ihtiyaç duyulabilir.
Bademcik Ameliyatı
Bademcik ameliyatı virüsler ve bakterilerin bademcikte iltihaba sebep olduğu durumlarda yapılır. Yutkunurken zorlanma, boğazda yanma, baş ağrısı, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkan enfeksiyon tedavisi her seferinde ameliyatla gerçekleşmez. Bademcik ameliyatı için aşağıdaki durumların olması gerekir:
- Bademcik enfeksiyonu aynı zamanda kulak enfeksiyonuna sebep oluyorsa.
- Bademciklerdeki büyümenin solunum ve yutkunmayı engelleyecek kadar büyüdüğü durumlarda.
- Hasta hayatını çok fazla etkileyecek enfeksiyon oluşmuşsa.
- Hastada son 1 yılda en az 5 defa enfeksiyon görülmüşse bademcik ameliyatına karar verilir.
Bademcik ameliyatının yapılabilmesi için hastada enfeksiyon bulunmamalıdır. Öncelikle enfeksiyonun giderilmesine yönelik tedavi uygulanır, sonrasında bademcik ameliyatı yapılır.
Last Updated on 14 Ekim 2021 by Saglikloji