İçindekiler
Ihlamurun Faydaları
Şifalı özellikleriyle bilinen ıhlamur, Ortaçağ döneminden bu yana terletici ve ateş düşürücü etkisiyle kullanılmaktadır. Yetişmesi için özel bir yere ihtiyacı olmayan ıhlamur ağaçları, çiçeklendiği dönemlerde arılar için de bir besin kaynağı oluşturur. Asırlar boyu ıhlamurun faydaları ve şifasından insanlar, idrar söktürücü, balgam çıkarıcı, migren şikayetleri, öksürük ve boğaz problemleri, karaciğer ve safra rahatsızlıklarına karşı ıhlamuru kullanmışlardır. Ihlamur faydaları maddeler halinde sıralanacak olursa:
- Gribe ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Öksürüğe iyi gelir.
- Balgam söktürücü özelliği vardır.
- İdrar söktürücüdür.
- Bağışıklığı güçlendirir, vücut direncini arttırır.
- Cilt lekelerini giderir.
- Kabızlığa iyi gelir.
- Göz sağlığını korur.
Ihlamur Faydaları
Kalsiyum yönünden zengin bir kaynak olan ıhlamur, içeriğinde bol miktarda A vitamini barındırır. Ihlamur’da bulunan birçok değerli vitamin, mineral ve elementler birçok hastalığa karşı şifa olmaktadır. En çok kış aylarında aranan ve tüketilen ıhlamur, soğuk algınlığına karşı önlem almak amacıyla ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Birçok kişinin bildiğinin çok ötesindedir ıhlamurun faydaları. Mevsiminde taze olarak tüketmeye özen göstermeli, hastalığa yakalanmadan önce tedbir amaçlı olarak kış mevsimi boyunca bu değerli bitkiden faydalanmalıyız. İşte hoş kokusu, rahatlatıcı etkisi ve tüm faydalı yönleriyle, kış aylarının vazgeçilmez şifası:
Ihlamur’un Grip ve Nezleye Faydaları
Kış aylarında ortaya çıkan, grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı önlem almak ve iyileştirici gücünden faydalanmak için bol bol ıhlamur çayı içilmelidir. Ihlamurun içerisine katılan limon ve bal ile daha fazla şifalı etken maddeleri bünyenize katarak vücut direncinizi arttırmış olursunuz. Ihlamur faydaları, bal eklenerek içildiğinde daha yararlı etkiler gösterir. Dikkat etmeniz gereken önemli bir ayrıntı balı eklerken suyun çok sıcak olmaması gerektiğidir. Bal, çok sıcak suda şifalı özelliğini kaybedebilir. Bu nedenle ıhlamur ılıdığı zaman ekleyin.
Öksürüğe Ihlamurun Faydaları
Kış aylarında, soğuktan dolayı oluşan öksürük için ıhlamur çok faydalıdır. Öksürüğe yol açan bakterilerin vücuttan atılmasını sağlayarak şifa verir. Terletici özelliğiyle toksinlerden arınmanızı sağlar. Öksürük yoluyla oluşan boğaz tahrişlerini giderir. Ihlamuru düzenli olarak tüketmek, öksürüğe neden olan bakteri ve virüslerin vücuttan daha kolay atılmasını kolaylaştırır. (Ayrıca öksürüğe ne iyi gelir yazımız için tıklayın.)
Vücut Direncini Arttırmaya Ihlamur Faydaları
Ihlamur tüketmek vücudu ısıtacaktır. Kışın daha fazla üşüyen bünyeleri, ıhlamur çayı tedavi edecektir. Terletici etkisi olduğundan, özellikle kış mevsiminde bulaşan virüslerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Daha fazla terletici bir etki göstermesini istiyorsanız, ıhlamurun içerisine acı biber ekleyip içebilirsiniz. Bu şekilde ,terleme artacağından solunum yollarında bir rahatlama oluşacaktır. Kış aylarının vazgeçilmez şifası ıhlamur, kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Oluşabilecek hastalılara karşı metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
Göz Sağlığına Ihlamurun Faydaları
Göz sağlığını korumak ve göz çapaklarını iyileştirmek için, ıhlamurun gücünden faydalanılmaktadır. Kaynatılıp soğutulmuş ıhlamur suyu ile göz kapaklarına pansuman yaparak bu problemden kurtulmuş olur ve gözlerinizin dinlenmesini sağlarsınız.
Saç Sağlığına Faydaları
Kış aylarının vazgeçilmez şifası ıhlamur, saç sağlığı için de çok faydalı etkiler sunmaktadır. Günümüzde ıhlamur özlü şampuanlar satılmakta, saç bakımı için bu bitkiden faydalanılmaktadır. Ihlamur çayı ile yıkadığınız saçlar, parlayacak, güçlenecek ve hem saçlarınızı hem de kafa derinizi yumuşatacaktır. Böylelikle kafa derisinde kuruluk, kepeklenme gibi sorunlar yaşayanlar için oldukça etkilidir. Ayrıca saç dökülmelerini azaltması ve engellemesi ıhlamurun faydaları arasında yer alır.
Sindirim Sistemine Ihlamurun Faydaları
Ihlamur tüketimi midenin kuvvetlenmesini, hazmın kolaylaşmasını sağladığı gibi sindirim sistemini de yormadan bağırsakları hareketlendirir.
Ihlamurun Kansızlığa Faydaları
Kış aylarının vazgeçilmez şifası ıhlamur, kansızlık problemi olan kişilerce tüketilirse, kansızlığı gidermede fayda sağlar.
Ihlamurun Cilt Lekelerine Faydası
Cilt lekelerine iyi gelen ıhlamur, uygulamaya devam ettikçe lekelerin görünümünde açılma ve aydınlık oluşturmaya destek olur. Ihlamur çiçek ve yapraklarını, yumuşayana kadar kaynatın. Soğuduktan sonra cilt lekelerine bir pamuk yardımıyla uygulayın.
Ihlamurun Yan Etkileri Nelerdir
Her bitkide olduğu gibi ıhlamurda da aşırı tüketim veya yanlış kullanım, bazı istenmeyen sonuçlar doğurabilir ve ıhlamurun yan etkileri oluşabilir. Ihlamur bitkisinin yanlış kullanımından kaynaklanan yan etkileri şöyle sıralayabiliriz:
- Gün içinde fazla miktarda içeceğiniz ıhlamur, uykunuzun kaçmasına yol açacaktır. Ayrıca gece yatarken içmemeye de özen gösterin.
- Bilinenin aksine, ıhlamurun şifalı özelliklerini göstermesi için saatlerce kaynatmaya gerek yoktur. Hem içeriğindeki değerli bileşenler azalır hem de zararlıdır. Ihlamuru içmeden önce yalnızca bir kez kaynatın.
- Ihlamur, çok sıcak şekilde tüketildiğinde ağız içi ve yemek borusuna zarar verebilir. Terletici özelliği olan ıhlamur, bu etkisini çok sıcak bir şekilde tüketmeden de gösterir.
- Uzun süreli kullanım sonucu kalp rahatsızlıklarına yol açabileceği belirtilmektedir.
- Hamile ve emziren bayanların hekime danışmadan kullanmamaları gerekir.
Ihlamur Nasıl Yapılır
Peki birçok hastalığa iyi gelen ıhlamur nasıl yapılır? Ihlamur kurutulurken yaprakları ve çiçeği birlikte kurutulur. Demlenirken de brlikte demlenir.
Bir tatlı kaşığı kadar ıhlamur yaprağı ve çiçeğine 1 kupa sıcak su ilave edilir, ağzı kapatılarak 10 dakika bekletildikten sonra süzülür. Ihlamur yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar; ıhlamur her defasında taze yapılmalı, kaynatılmamalı ve fazla bekletilmeden tüketilmelidir. Kaynatılan ıhlamurun içerisindeki mineral ve vitaminler azalır ve fazla fayda sağlamaz. Ayrıca ıhlamur tekrar tekrar demlendiğinde de yine içerisindeki vitamin ve minerallerde kayıp olur.
Ihlamur yemeklerden sonra ya da ara öğünlerde günde 2-3 kez içilebilir. Şekersiz tüketilmelidir. Tatlandırmak isteyenler ıhlamurunu bal ile tatlandırabilirler.
Ihlamur Bebeklere Verilir Mi
Ihlamur bebeklere verilir mi? Ihlamur hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çok faydalıdır. Ihlamur çayı bebeklere de rahatlıkla içirilebilir. 1 yaşından büyük çocukların ıhlamurunu tatlandırmak için bal kullanılabilir.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji