Lenfoma Kanseri Nedir, Lenfoma Belirtileri

lenfoma kanseri nedir, lenfoma belirtileri
lenfoma kanseri nedir, lenfoma belirtileri

Lenfoma Nedir?

Lenfoma nedir sorusu lenfositlerin sebep olduğu bir kanser çeşididir şeklinde cevaplanabilir. Lenfoma kanseri iki şekilde oluşur. Bunlardan birincisi normal hücrelerin hızlı çoğalması, ikincisi ise sağlıklı lenfositlere göre daha uzun yaşaması ile oluşan kanserlerdir. Lenfoma kanserinde kötü huylu hücreler, sağlıklı hücreler gibi kemik iliği, dalak, lenf düğümü, kan ve diğer organlarda artar. Hodgkin ve Hodgkin dışı olmak üzere lenfoma çeşitleri iki ana gruba ayrılır. Bu noktada lenfoma nedir sorusunun iki ayrı cevabı oluşmaktadır.

Kanser belirtileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.

Lenfoma Çeşitleri Nelerdir?

Hodgkin Lenfoma (HL) Nedir

Hodgkin lenfoma nedir? İlk kez Thomas Hodgkin tarafından tarif edilmiştir. Bu nedenle adını Thomas Hodgkin’den alır. Sebebi kesin olarak bilinmez. Her yaşta görülebilen Hodgkin lenfoma kanserinin genç yetişkinlerde görülme oranı daha yüksektir. Ayrıca erkeklerde görülme oranı daha fazladır. Hodgkin lenfoma kanseri bulaşıcı değildir. Uygulanan kemoterapi tedavisi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Hatta hastalarda iyileşme oranı en yüksek kanserlerden biridir.

Kanser nedir? Kanserle ilgili bilinmeyenler için tıklayın.

Hodgkin Dışı Lenfoma (HDL) Nedir?

Lenfatik yapıyı etkileyen yakın ilişkili bir hastalık grubu Hodgkin dışı lenfoma kanseri içerisinde toplanır. Bu hastalık B hücreli ve T hücreli lenfoma çeşitleri olarak ikiye ayrılır. B hücreli lenfomaların görülme oranı daha fazladır. Hastalık dalak gibi lenfoid dokularda veya lenf düğümlerinde oluşabilir. Buralarda oluşan kanserli hücreler lenf ve kan dolaşımı ile vücudun farklı bölümlerine de yayılabilmekte. Son yıllarda Hodgkin dışı lenfoma kanserinde artış görülmektedir. Bu artışın neden kaynaklandığı bilinmemekte.

Diğer Yazı  Nadir Hastalık ve Nadir Görülen Hastalıklar İçin Tedavi Süreci

Lenfoma Kanseri

Lenfatik sistem vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Lenfatik sistemde koltuk altı, kasık ve boyun bölgesinde ele gelmeyecek büyüklükte lenf bezleri yer alır. Bu lenf bezleri dışında karaciğer, dalak, bademcik, timus ve kemik iliği gibi organlar da lenfatik sisteme dahildir. Yine cilt katmanları, ince bağırsak ve midede de lenfatik yapılar mevcuttur. Lenfatik sistemdeki hücreler bilinmeyen bir nedenler gerektiğinden hızlı çoğalır veya normalden fazla yaşarlar. Bu duruma lenfoma kanseri denir. Bilinmeyen nedenle oluşan bu kanserli hücreler karaciğere, dalağa ve kemik iliğine yayılabilirler.

Lenfoma Nedenleri Nelerdir?

Hem Hodgkin lenfoma hem de Hodgkin dışı lenfoma nedenleri tam olarak bilinmez. Her iki lenfoma türü de bulaşıcı değildir. Nedenlerinin tam olarak bilinmemesine karşılık lenfoma nedenleri açısından bazı risk faktörleri söz konusudur. Lenfoma nedenleri açısından risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bazı bağışıklık sistemi hastalıklarının var olması.
  • AIDS’li hastalarda risk daha yüksektir.
  • Vücudun savunma sistemi bazen kendi organlarını tanıyamaz. Buna bağlı oluşan bazı hastalıkların görüldüğü durumlarda lenfoma görülme riski daha yüksektir.
  • Organ nakli olan kişiler.
  • Yakın akrabalarında lenfoma görülen kişiler risk grubundadır.
  • Bazı bağışıklık sistemi ilaçları lenfoma riskini arttırır.
  • Bazı kimyasallara maruz kalma.

Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma belirtilerinin ilki genelde boyunda şişlik şeklinde belirir. Bu şişlik ağrı yapmaz. Boyundaki şişliğe kasık ve koltuk altındaki lenf düğümlerinin olduğu bölümlerdeki şişlikler eşlik edebilir. Nadir olarak da yaygın şekilde lenf düğümü büyümesi görülür. Ayrıca karın boşluğu ile göğüs kafesi bölgesindeki lenf düğümlerinde de şişlik görülen hastalar vardır. Lenf büyümeleri ele gelen kitle, karında şişlik, nefes darlığı, karın ağrısı, yüzde ve boyunda şişme gibi şikayetleri de beraberinde getirir. En yaygın olarak görülen lenfoma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Diğer Yazı  Balgam Neden Olur, Nasıl Atılır, Balgam Söktürücü
lenfoma belirtileri
lenfoma belirtileri
  • Koltuk altı, kasık ve boyunda büyümüş, ağrı yapmayan kitle.
  • Alkole daha duyarlı hale gelmek.
  • Beklenmedik kilo kaybı.
  • Kaşıntılar.
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik.
  • Yüksek ateş.
  • Göğüs ağrısı, solunum zorluğu ve öksürük de görülen lenfoma belirtileridir.

Bu lenfoma belirtilerinin görülmesi ile ileri tanı testleri yapılır. Lenfomanın kesin tanısında fizik muayene, biyopsi, kemik iliği biyopsisi, kan sayımı, biyokimyasal inceleme ve santral sinir sistemi muayenesi gibi yöntemler kullanılır.

Lenfoma Tedavisi Nasıl Olur?

Lenfoma tedavisi hastadan hastaya farklılık gösterir. Lenfoma tedavisinde hastaya uygulanacak yöntemin belirlenmesinde hastanın yaşı, hastalığın evresi, hücrenin tipi, lenfomanın tipi, lenfomanın seyir hızı ve hastanın genel durumu etkilidir. Bu belirleyici etkenlerin incelenmesi sonucunda lenfoma tedavisinde kullanılacak ilaçlar ve yöntemler belirlenir.

Hodgkin dışı lenfoma tedavisi radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi (ilaç tedavisi) ya da her ikisi birlikte uygulanır. Ayrıca lenfoma tedavisinde hastadan kök hücre alınarak, uygulanan yüksek doz ışın tedavisi (kemoterapi) sonucu daha önce alınan kök hücrelerin tekrar hastaya verilmesi şeklinde tedavi uygulanır. Lenfoma tedavisi nde sık başvurulan diğer yöntemler biyolojik ilaçların kullanılması ve cerrahi müdahalelerdir. Zaman zaman hafif seyreden lenfomada tedavi uygulanmaz ve hasta takip edilir.

Last Updated on 7 Ekim 2021 by Saglikloji

Tags from the story
, ,
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir