Sünnet İçin En Uygun Yaş Zaman Nedir

sünnet için en uygun zaman yaş nedir
sünnet için en uygun zaman yaş nedir

Sünnet Nedir

Sünnet , erkek çocuklarının penisinin ucundaki sarkan fazla cildin , penisin baş tarafının tamamının ortaya çıkacak şekilde alınması olayına sünnet denilmektedir. Bu parçanın alınmaması takdirde tıkanıklık , idrar yolun enfeksiyonları ve hatta idrar akımının engellenmesi gibi olumsuzluklara yol açmaktadır.

Bunun yanı sıra deri de iltihaplanabilmektedir. Bu yüzden o deri parçasının alınması idrar yolunda oluşabilecek iltihaplanmaları önlemektedir. Sünnet olmayan çocuklar ile kıyas yaparsak eğer yaklaşık on katı kadar çocukta idrar yolu iltihaplanmaları daha fazladır. Sünnet olmayan erkeklerde penis kanserine ve de cinsel yol ile oluşan rahatsızlıklara daha çok sık rastlanmaktadır. Bu nedenle ise tüm dünyada sünnet yaptırmayı tercih eden bireylerin sayısı artmaktadır.

Sünnet olmak penis kanseri riskini büyük oranda önlemektedir

Sünnet için özel durumlar

Bazı durumlar karşısında ise durumlar acil sünneti gerektirebiliyor. Bazı erkek çocukların sünnet derisi çıkışları daha çok dar olabiliyor. Bu duruma fimozis adı verilmektedir ve bu durum karşısında çocuğun idrarını dışarı atması çok güç olacağından dolayı ise hemen sünnet edilmesi önerilmektedir. Balanit adı verilmiş olan sünnet derisi iltihaplanmalarında da sünnet olmak yararlı bir çözümdür. Bu durumun yanı sıra iltihap riskini en aza indirgeyebilmek için sünnetin önemini vurgulamakta yarar vardır.

sünnet ne zaman yapılmalı
sünnet ne zaman yapılmalı

Sünnet ne zaman yapılmalıdır

Sünnet bir çok açıdan yararlı olduğu bilinen bir durumdur. Fakat oldu bittiye getirmek yerine uygun koşullarda ve uzmanların elinde yapılmasının önemi büyüktür. Aile genel olarak sünnet yaşına karar verirken zorluk çekiyor. Son zamanlardaysa aileler yeni doğan bebekleri sünnet yaptırmayı tercih etmiş bulunuyor. Bu durumun olumlu ve de olumsuz durumları bulunmaktadır. Yeni doğan bebekte sünnetin kolay olmasıyla beraber anestezinin de gerekmemesi gibi olumlu tarafları bulunmaktadır. Fakat sosyal boyutunu çocukların yaşamıyor olması gibi de olumsuzluğu bulunmaktadır. Bu nedenle ne çok büyükken ne yeni doğmuşken yapılması tavsiye edilmemektedir.

Sünnet kimler tarafından ve nerede yapılmalıdır ?

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki çocuklar ile ilgili cerrahi eğitimini almış doktorlar tarafından yapılması önemle vurgulanmaktadır. Sünnet kesinlikle deneyim sahibi doktorlar tarafından, genel anestezi tercihi ile yapılmalıdır . sünnet cerrahi bir operasyon gerektiren ciddi bir ameliyattır. Eğer ameliyathane koşullarında sünnet gerçekleştirilmiyorsa sterilizasyon kurallarına mutlaka uyulmuş bir ortamda ve de ağrı hissedilmeyecek şekilde sünnetin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çocuk ameliyat öncesinde sakinleştirici şurup içirilmelidir. Rahat şekilde ameliyata alınan çocuk penisine sınırlı uyuşturma uygulanarak ameliyat sonrasınınsa birkaç saatinin rahat geçmesi sağlanıyor.

Diğer Yazı  Kudret Narı Yağı Nedir, Kudret Narı Faydaları

Sünnet sonrasında bebeğin alt bezi bağlanabilir mi ?

Sünnetin ardından alt bezi bağlanan bebeklerde bezin bağlanması sakıncalı bir durum oluşturmamaktadır. Bez bağlamayan çocuklar için ise korumalı sünnet çamaşırı önerilebilir. Banyo için serbestlik geldiğinde ise aynı zamanda çamaşırı da artık rahatça giydirebilirsiniz.

Sünnet sonrası ağrı kesici kullanımı

Ağrı başlamadan öncesinde ağrı kesicinin verilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat dozundan çok ağrı kesici verilmesi de ağrıyı azaltmak yerine çocukta yan etki oluşturabilir. Asla çocuklara fazla ilaç verilmemelidir. Hastanede sarılmış olan sargıların ilk idrar çıkışı ile atılması gerekmektedir ve yenisinin yapıştırılması önerilmektedir. Bölgenin etrafına alkollü pamuk dokundurulması durumunda ise rahatlama sağlanacaktır.

Sünnet sonrası kanama olması

Sünnetten ilk 24 saat kadar süre içinde sızıntı şeklinde oluşan kanamaların bir sakıncası yoktur. Fakat damlama şeklinde kanama var ise ve silindiği taktirde anında yenisi doluyor ise bu durum karşısında müdahale gerekmektedir. Ikınma ya da ağlama kanama dozunu arttırabilir. Bu durum göz önüne alınarak yarım saat kadar beklenmesinde yarar vardır.

Sünnetten sora banyo yapılabilir mi ?

Üçüncü günde banyo yaptırmanın bir sakıncası bulunmamaktadır. Her gün yapılan banyo pipinin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olacaktır. ılık bir banyo aynı zamanda pansuman işlevi görebilmektedir. Ayakta duş alınmalı ve pipiye farklı müdahalelerde bulunulmamalıdır. Aynı zamanda şunu söylemeliyiz ki dikişler banyoda kendiliğinden düşebilmektedir.

Sünnet yarasının iyileşmesi

Yaranın iyileşme süresi dört haftayı tamamlayınca gerçekleştirilmektedir. Kırk sekiz saatin ardından ise ağrı veya kızarıklık iltihaplanmadan kaynaklı olarak olabilmektedir. Pipi ucunda kabuk oluşması normaldir. Banyo sırasında geçecektir bu durum . Sünnetin ardından pipi ucunu koruyan deriyi kaybetmek hassasiyeti arttırabilmektedir. Sünnet sonrasında ise ateş olmaz , olduğu durum ise iltihaplanmayı işaret etmektedir.

Sünnet sonrası şişlik oluşması

Pipinin kimyasının değiştiği önemli cerrahi işlem sonucunda şişlik oluşumu normaldir. Bazen bu durum aşırı olarak da gözlenebilmektedir. Genel olarak yedi ile on gün arasında geçmesi beklenir.

Sünnet için en uygun yaş

Sünnet için en uygun yaş oldukça görecelidir diyebiliriz. Bir çok psikiyatrisler bir ile altı yaş arasında sünnetin sakıncalı olduğunu savunurken kimi psikiyatrisler ise iki ile dört yaş arasını önermemektedir. Bu konuyla ilgli genel kanının bir yaş öncesi ya da altı yaş sonrası olduğu olarak özetlenebilir.

Diğer Yazı  Astıma İyi Gelen Bitkiler, Astım Bitkisel Tedavi

Bu durum yüz yıllaröncesine dayanan ‘kastrasyon anksiyetesi’ toreme dayanmaktadır. Bu teoriye göre ise iki ile altıyaş grubu çocukların annesine beslediği cinsel duygular ve bu zamanda babasına beslediği öfkeyle onlarla çatışması durumunu ortaya sunar. Düşman olarak benimsediği babasının kendisine vediği cezalar yüzünden zarar vereceğini düşünür. Bu düşüncenin temeli babanın cezalandırıcı olmasıdır. Babasına karşı beslediği öfkeyle babasının onu cinsel organından yoksun bırakacağını düşünmektedir. Sonraki zamanlarda da bu teori göz önünde bulundurularak bir yaş grubu sonrasındaveya yedi yaş öncesinde yapılacak olan sünnetin çocuğun ileriki yaşlaında yanergin bir birey olduğu zamanda psikolojik sorunlarla karşı kaşıya kallacağını belirtmiştir.

Diğer bir yandan psikologların ve psikiyaristlerin faillik dönemdeki sünnet olma durmu ileriki yıllarda psikolojik sorunlara öncülük edeceği düşüncesi yüz yılı aşkın uzunca süedir ortaya atılmamıştır. Bir diğe bakışla da çocukların altıyaşında cinsel kimliklerinin oluşup tanıdığı andır. Bu dönem cinselkimliklerini benimsedikleri zamandır. Sonuç olarak bir çok kanının harmanı olarak en sağlıklı dönem olarak bebeklik dönemini seçmenizde fayda vardır.

Bebeklerde sünnet için en uygun zaman

Sünnet için en uygun zaman bebek doğduktan sonraki ilk 1. ay ile 6. ay arasıdır. Yenidoğan bebek anestezi almadan sadece ağrı kesici yapılarak hiç birşey hissetmeden sünnet olabilir. Ay arttıkça hissedilen ağrı sa artabilmektedir. Bu sebeple sünnet ilk 2 ay içinde yapılması en uygun zamandır.

Sünnet yapılmadan 30 dakika önce bir krem sürülerek  pipinin uyuşması sağlanır. 10 dakikalık bir sünnet işleminden sonra bebeğin penisine herhangi bir sargı veya başka birşey sarılmadan üzerine sadece aloe vera özlü bir bitkisel krem sıkılarak bebeğin bezi bağlanır. Bu işlem sünnet sonrasında 1 hafta boyunca tekrar edilir ve sonrasında hiçbir bakım yapmanıza gerek yoktur. Aloe vera kremi pipinin üzerine mayonez gibi pipi görünmeyecek şekilde sıkın ve bezi kapatın. Hiç birşey olmayacaktır.

Bebeklerin pipisine sünnet sonrasında sargı bezi bağlanmaması yüzünden sünnet yapılan bölgeye idrar bulaşmaz mı veya idrar sünnet yarasına zararlı mıdır gibi sorular akla gelebilir. Aksine idrar sünnet yarasının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. İdrarda kesinlikle mikrop bulunmaz çok sterildir. Ancak sünnet bölgesine kaka bulaşırsa bir tentürdiyot ve pamuk ile temizlenmesi gerekir.

idrar sünnet yarasını hızlıca iyileştirir

Bebekler ilk aylarda sünnet olduktan sonra ilk gün ve ikinci gün ağrı kesici şurup alabilirler sonrasında zaten ağrı hissetmezler. Bu sebeple ne kadar erken sünnet ettirirseniz o kadar daha hızlı iyileşecektir bebeğiniz.

Sünnet nasıl yapılır

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sünnet 3 işlemde tamamlanır. Cerrahi olarak oldukça basit bir işlemdir. Sadece doktorun tecrübesi sünnetin güzel kesilmesi ve sonrası için önemlidir.

sünnet için ideal yaş nedir
sünnet için ideal yaş nedir

Last Updated on 18 Ocak 2017 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir