Uyku Apnesi Belirtileri Tedavisi Nasıl Geçer

uyku apnesi belirtileri
uyku apnesi belirtileri

Uyku Apnesi Neden Olur?

Uyku apnesi halk arasında horlama olarak bilinen bir durumdur. Bir çok bireyin başına gelebilen ve önemli sonuçlar doğurması mümkün olan bir problemdir.

Horlama nefes alma anındaki havanı küçük bir bölümden geçme sırasında çevresindeki yapılara değerek çıkan titreşimlerin birleşmesi ile oluşur. Darlık arttıkça horlamanın şiddeti de artmaktadır.

Toplum içerisinde yetişkin insanların %40’ında horlama görülmektedir. Dikkat edilmesi gerekilen nokta da yaşamı tehdit eden ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir.

Horlama Tehlikeli midir?

Horlama genellikle sırt üstü yatarken ortaya çıkan ve yorgunluğun boyutu ile artan bir sestir. Bazı zaman aralıklarında hiçbir şekilde kesinti olmadan devam edebilmektedir. Horlamanın tehlikeli olup olmadığı sizler evinizde karar verebilirsiniz. Uyku sırasında solunum düzensizliği yaşamanız ile uykunuz bölünmüyorsa bu tip horlamaların zararsız olduğu düşünülebilir.

Bunun yanında horlamanın yaş ilerlemesi ve kilo alınması sonucu oluşması ile uyku sırasında sizi uyandırıyor ve ya çok büyük sesler çıkarıyor ise doktora görünmenizde fayda vardır. Horlama tehlikeli midir sorusunun en önemli cevabı aslında sizi elinizde olan bir durumdur.

Uyku Apnesi Belirtileri

Kökeni Yunanca’dan gelen apne kelimesi nefessizlik anlamına gelir. Uyku Apnesi Sendromu Nedir sorusunun cevabı da yazımızın başında açıkladığımız gibi uyku sırasında nefes almanız halinde havanın dar bir yerden geçerek yumuşak dokularda oluşturduğu ses titreşimleridir diyebilir. Uyku apnesi bir süre sonra kendini tıkayıcı uyku apne sendromuna çevirebilir. Uyku sırasında sık bir şekilde nefes kesilmesi, şiddetli horlama bu sendromun içerisinde bulunan belirtilerdir.

Her insanda apne oluşabilmektedir. Bu durumun kontrol altına alınması önemli bir olaydır. Uyku sırasında en fazla 35 kere ve ya her saat içerisinde 5 kere apne olması normal bir durumdur. Bu ortalamanın ileriki yaş aralıklarında daha fazla olması da yaş aralığının verdiği bir yorgunluktan kaynaklanır. Nefes durması anında kandaki oksijen miktarının azalıp, tekrar geldiğinde ise kalbin kanı tekrar pompalaması ile çalışması kolay bir olay değildir.

Diğer Yazı  Reflü Belirtileri Nedir, Reflüye Ne İyi Gelir Tedavisi

Tansiyon yükselip, nefes alma olayı düzensizleşir. Gece uyku sırasında bu şekilde ki tansiyon yükselmeleri bundan kaynaklı bir durumdur. Uyku apnesi sendromu ile kalp düzensiz bir şekilde çalışır ve birkaç saniyeliğine durma gösterebilir. Uyku sırasındaki ani ölümlerin sebeplerinden biriside budur.

Uyku Apnesi Nasıl Geçer?

Uyku apnesi sendromu gece içerisinde yüzlerce kez birbirini tekrar edebilir. Bazı kişilerde uyku sürelerinin büyük bir bölümü nefes alınmadan gerçekleştirilir. Evli çiftlerin rahatlıkla fark edebileceği apne olayı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Nefesin her kesilmesi ile kısa süreli uyanıklık dönemi gerçekleştirilir. Bu uyanıklık dönemini kişi algılamakta zorluk çekebilir. Bu uyanmalar ile uykunun derinliği önlenmiş olup dinlendirici bir uyku çekilmesi neredeyse imkansız hale gelir.

Nefes alma problemi yaşayan birey yatak içerisinde çok terleyip, sürekli olarak yön değişikliği yapar. Bu vücudun kendini toparlaması için bir savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma içerisinde vücut nefes almaya çalışırken çok zorlandığı için terleyerek bir tepki gösterir.

Yatak içerisinde sürekli olarak dönmekte uygun yatış pozisyonu sağlamak adına vücudun verdiği diğer bir tepki ürünüdür. Hastalık sebebinde ötürü uyanmalar gerçekleşir ve en az iki defa tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilir. Bütün bunların birleşmesi ile uykunun kalitesinde ciddi bir azalma ve yorgunluk elde edilir.

Tıkayıcı Uyku Apnesi Sendromu Nedir?

Vücudun doğuştan yapısının küçük olması ve ya nefes alma organının dar olmasından kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Yaşlılarda destek dokuların gevşemesinden kaynaklı olarak solunum yollarının daralması, çevresindeki dokuların zarar görmesi ve ya yağ birikmesi sonucunda nefes darlığı oluşabilmektedir. Tıkayıcı Uyku Apnesi Sendromu Nedir sorusunun içerisinde tıkayıcılık nefes sırasında vücudun gösterdiği direnç olarak algılanabilir. Nefes borusunda oluşan ters bir basınç ile bu hastalık dışarıya yansıyabilir.

Uyku Apnesi Sonuçları

Gece uykusu her zaman için dinlendirici ve düzenleyici etkileri olan bir zaman aralığıdır. Hasta ne kadar uyursa uyusun horlamanın etkileri ile vücut tüm gece yorularak uyumamış hissi yaratabilmektedir. Sabah uyanma anında şiddetli bir baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi şikayetler ile kalkınması mümkündür. Yorgunluk sonucunda gün boyu devam eden unutkanlık, dikkat eksikliği ve verimsiz çalışma ile sıkıntılı bir gün geçirir.

Diğer Yazı  Grip için Bitkisel Çözümler, Saraçoğlu

Uyku apnesi sonuçları arasında bulunan ve insan yaşamının olumsuz etkileyen diğer bir konuda yüksek tansiyon, kalp krizi riski, beyin damarlarında oluşan tıkanıklık gibi ciddi problemler yaşanabilmektedir. Gündüz saatlerinde uyuklamada uyku apnesi sonuçları içerisindedir.

Uyku Apne Tanısı

Gece uyurken sürekli olarak horlayan insanlar, uyku sırasında nefes durmaları, yeterli süre uyunması halinde bile sabahları yorgun uyanmak, uyku alınamaması gibi problemler yaşayan kişiler bir doktora başvurmalıdır. Bu kişilerin uyku laboratuarlarında bir müddet kalarak hangi saat aralıklarında ve ya gece içerisinde kaç defa horladıkları hesaplanıp bunlara uygun bir tedavi yöntemi uygulanır. Uyku Apne Tanısı ile birey hem kendi hem de çevresinde uyuyan insanların sağlığını düşünerek hareket eder. Bu denli bir tanı sonucunda tedavi yöntemi belirlenip uygulanmaya başlanır.

uyku apnesi nasıl geçer
uyku apnesi nasıl geçer

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Basit horlama olarak adlandırdığımız uyku sırasında olan 30-35 defalık horlamaların herhangi tıbbi tedavisi bulunmamaktadır. Bu horlamaların engellenmesi için kişi kendi hayatında bir takım değişiklikler ile hareket etmelidir. Basit uyku apnesinin tedavi yöntemleri arasında boyu yüksek yastıkta yatma, alkol alımının azalması, sırtüstü yatma eyleminin engellenerek başka pozisyonlarda uyunması gibi uygulamalar yapılabilir.

İşin ileri bir boyuta taşındığı tıkayıcı uyku apne sendromunda olan bir kişi ilse derecesine göre tedavi edilmektedir. Derecelendirilmiş sistem yeni başlangıç ve ya kolay halledilebilir bir durum içerisindeyseler hava yolunu genişletme ameliyatları yapılabilir. Safha olarak ilerlemiş bir sendromda olan kişiler uyku süresi boyunca hava kompresörü kullanmalıdır.

Burun tarafında çekilen havanın basınçlı bir şekilde verilmesi, üst solunum yollarının sürekli olarak açık kalmasını sağlayıp kişinin daha rahat bir uyku çekmesini sağlar. Bu kompresörün uzun süreli kullanımı sonucunda kilolu insanların büyük ölçülerde zayıflaması sağlanır. Aleti kullanıp da kilo veren bireyler belirli bir süresinin ardından aleti kullanmaya ihtiyaç duymazlar.

Last Updated on 24 Ocak 2022 by Saglikloji

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Engin

    Bende bütün uyku apnesinin belirtileri mevcut doktora gittim beni yolladı hatta dün saat üç gibi ölüyordum ne yapmam lazım

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir