Genital Siğil, Siğil Tedavisi, Siğil Duası

genital siğil, siğil tedavisi, siğil duası
genital siğil, siğil tedavisi, siğil duası

Siğil Nedir?

Siğil nedir? Siğil HPV adında bir virüsün neden olduğu derinin üst katmanında oluşan kabartılardır. Hpv virüsü genellikle vücuttaki kesik ve yaralanmalardan bulaşır ve kabarıklıklara yol açar. Siğiller genellikle zararsız olmalarına karşılık çok bulaşıcıdırlar.

Siğile direkt temasla ya da siğilin temas ettiği bir yerden kolaylıkla bulaşmaktadır. Sıklıkla eller, parmaklar ve ayaklarda görülen siğiller vücudun birçok bölgesinde oluşabilirler. Genital siğiller en çok rahatsızlık oluşturan ve kişileri siğil tedavisi konusunda en çok arayışa iten siğillerdir.

Siğil nedir sorusunu biraz daha açarsak; kişi derisinin değişik yerlerinde çıkabilen, çoğunlukla cilt rengide oluşan, sert ve pürüzlü yapılardır. Daha nadir olarak kahverengi ya da siyah-gri renkte ve yumuşak yapıda siğiller de görülür. Buna örnek olarak ayak tabanında çıkan siğiller verilebilir. Ayak tabanındaki siğiller daha düz yapıda olurlar ve nasırla karıştırılabilirler. Ayak tabanındaki siğiller yürüdükçe içe doğru baskılanmaları sonucu ağrıya sebep olabilir.

Siğil herkeste ve her yaşta görülebilir. Buna karşılık bazı kişilerde daha kolay çıkabilmektedir. Çocuklar, ergenlik dönemindekiler, tırnak etlerini koparanlar, tırnaklarını yiyenler ve zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlarda siğir görülme ihtimali daha yüksektir.

Çocuklarda oluşan siğiller genellikle siğil tedavisine gerek kalmadan kendiliğinden iyileşirler. Buna karşılık çocuklarda siğil rahatsızlık veriyor ve yayılıyorsa siğil tedavisi gerekir. Siğil nedir? Siğil neden olur?

Siğil Neden Olur?

Siğil neden olur noktasında human papillomavirüs (HPV) siğilin temel nedenidir. HPV virüsü çoğu zaman açık yaralardan ve çiziklerden bulaşır. Siğilin çocuklarda daha sık görülmesinin altında yatan neden de çocukların kendilerini sık yaralamasıdır. Ayrıca vücutta sık traş edilen bölgelerde (kadınların bacaklarında, erkeklerin yüzünde) siğil daha çok görülür. Vücudun bir bölümünde çıkan siğilin diğer bölgelere yayılması da sık görülen bir durumdur.

Bir kişinin siğiline doğrudan temasla ya da siğilin temas ettiği bir yere ellemekle hemen siğil bulaşmayabilir fakat siğilin virüsün bulaşma ihtimaline zemin hazırlar. Virüs nemli yerleri sevdiğinden ortak terlik ve ortak havlu kullanımı gibi durumlar virüsün yayılmasına sebep olur. Siğil neden olur sorusuna maddeler halinde risk faktörlerini sıralayarak cevap verebiliriz:

Diğer Yazı  Vitiligo Hastalığı Nedir, Vitiligo Tedavisi

Siğil Neden Çıkar?

Siğil neden çıkar? Siğilin görülmesine neden olan etmenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Siğille doğrudan temas siğil neden çıkar noktasındaki en önemli etkendir.
  • Tırnak yeme alışkanlığı.
  • Siğile temas etmiş olan ortak kullanılan eşyalardır. Özellikle nemli (havlu, terlik, bornoz gibi) eşyaların ortak kullanılması siğil neden çıkar sorusuna en önemli yanıtlardandır.
  • Deride oluşan yaralar ve kesikler virüsün bulaşmasını kolaylaştırır.
  • Genital siğil bulaşmasındaki en önemli faktör cinsel temastır.
  • Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar ve hastalıklar.
  • Alerjik bünyeye sahip kişilere siğil daha kolay bulaşır.
  • Sık traş edilen bölgelerde virüsün görülme olasılığı yüksektir.
  • Güzellik salonları ve kuaförlerde virüs sık bulaşır. Bundan dolayı bu alanlarda hijyene daha fazla özen gösterilmeli.
  • Vücudun zayıf düşmesine sebep olan kötü beslenme, stres, uykusuzluk, yorgunluk, kansızlık gibi surumlar virüse zemin hazırlar.
  • Tuvalet, duş, banyo, hamam, sauna, havuz gibi nemli ortak kullanım alanları da siğil neden çıkar noktasındaki önemli bir etkendir.

Genital Siğil

genital siğil
genital siğil

Genital siğil HPV virüsünün genital bölgeye bulaşarak genital bölgede pürüzlü kabarıklıklar oluşturması durumudur. Genital siğiller çoğunlukla cinsel temas ile bulaşır. Bunun dışında ortak kullanılan eşyalar, ortak kullanım yerlerindeki şezlonglar, havlular ve vücudun diğer bölgelerindeki siğiller genital siğil sebebi olabilir.

Genital siğil cinsel temastan hemen sonra görülmeyebilir. Bazen genital siğil oluşumu 6 ayı bulur. Siğiller genellikle tehlikesiz virüslerdir ve en büyük riski çok çabuk bulaşıyor olmasıdır. Buna karşılık siğiller ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Ciddi hastalıklara sebep olan siğiller genellikle genital siğil lerdir. Genital siğil çok nadir de olsa kanser nedeni olabilmektedir.

Genital siğil rahim ağzı kanseri nedenleri arasında yer alır. Genital siğiller her zaman kanser nedeni olmaz. Yine de genital siğil görülmesi durumunda mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır.

Genital siğil rahim ağzı kanserine oranla daha az görülen penis kanseri ve oral seks ile bulaşması sonucunda boğaz veya ağız kanserine de sebep olabilmektedir. Genital siğil görülen kişiler olası hastalıklara karşı erken teşhis konulabilmesi ve tedaviye erken başlanabilmesi için mutlaka hekim tarafından muayene edilmeli. Siğil nasıl geçer? Siğil tedavisi nasıl olur?

Diğer Yazı  Ürtiker Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi

Siğil Nasıl Geçer?

Çocuklarda oluşan siğiller çoğu zaman kendiliğinden iyileşirler. Ancak bu siğillerin kendiliğinden gerilemesi 1 yılı bulabilir. Ayrıca bu zaman diliminde iyileşeceğinin garantisi yoktur. İyileşmediği gibi yayılarak tedaviyi daha da zorlaştıracak seviyeye gelebilir. Yine bu süre zarfında çevredeki kişilere de siğilin bulaşma ihtimali çok fazladır. Yetişkinlerde ise genellikle tedavisiz iyileşme görülmez. Siğil nasıl geçer sorusu bundan dolayı önemlidir.

Ayrıca genital siğiller, makatta oluşan siğiller ve ağızda oluşan siğiller kanser riski oluşturur. Bütün bu nedenlerden dolayı tanısı konulduktan sonra vakit kaybetmeden uzman hekim tarafından siğil tedavisi uygulanmalı. Siğil nedir? Siğil tedavisi nasıl olu?

Siğil Tedavisi

siğil tedavisi
siğil tedavisi

Siğil tedavisinde amaç vücuttaki siğillerin ortadan kaldırılmasıdır. HPV virüsünün yok edilmesine yönelik bir tedavi uygulanmaz. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik de tedavi uygulanır. Siğil tedavisi yöntemleri başlıca siğil ilaçları, lazer tedavisi, dondurma ve yakma ile yapılır.

Siğil tedavisi için uygulanacak yönteme hekim tarafından karar verilir. Siğil tedavisi vücuttaki HPV virüsünü ortadan kaldırmadığından tedavi sonrası bazı kişilerde tekrar siğil oluşabilir. Bazılarında ise virüs uyku modunda kalır ve siğil tekrar etmez.

Siğilin iyileşme süresi açısından uygulanan tedavi kadar kişinin bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğu da önemlidir. Siğiller bazı kişilerde kolaylıkla iyileşirken, bazı kişilerde uzun süreli tedavi gerektirebilir. Siğil duaları işe yarar mı? Siğil duası nasıl okunur?

Siğil Duası

Siğil tedavisi yanı sıra siğil duası da yaygın olarak başvurulan bir siğille baş etme yoludur. Siğil duası konusunda birçok farklı uygulama ve dua bilinmektedir. İlahi yönü dışında siğil duası inanan kişilerin bağışıklık sistemini harekete geçirmekte ve siğil tedavisi açısından katkı sağlamaktadır. Karşıt bir görüşe göre de siğillerin kendiliğinden iyileştiği ve sonucun siğil duası ile ilişkilendirildiği savunulmaktadır.

Siğil üzerinde etkili olduğuna inanılan dua ve ayetler, zuhruf suresinin 79. ayeti, 105. ayet ve 107. ayetlerdir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir