Kurdeşen Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi

Kurdeşen Nedir

Kurdeşen nedir, belirtileri nelerdir ve kurdeşen tedavisi nasıldır? İnsanların beşte birinin yaşamı süresince en azından bir kez geçirdiği ve tıp dilinde ürtiker olarak adlandırılan kurdeşen hastalığı, derideki kızarıklık ve döküntü, kaşıntı ve kabarık oval yapılar ile karakterize vasküler bir cilt problemidir. Deride meydana gelen döküntüler oval şekillerdedir ve sınırları belirgindir. Zaman zaman 8-10 cm genişliği bulabilen bu döküntüler, bazen de bir kalem uzu büyüklüğündeki noktalar şeklinde de olabilir. ( Kurdeşen ile ürtiker aynı hastalık mıdır? Ürtiker nedir? Tıklayın.)

Döküntüler bütün vücutta yaygın bir şekilde belirebildiği gibi sadece kol ve bacaklar, sırt ya da karın gibi belli bölgelerle sınırlı da olabilmektedir. Döküntüler ataklar halinde seyreder. Aniden ortaya çıkan döküntüler 1-2 saat ile 12 saat aralığında kendi kendine yok olur. Fakat yok olan döküntülerin yerin vücudun değişik bölgelerinde döküntüler belirir.

Kurdeşen nedir? Oluşan kabarcıklar çoğunlukla 24 saate kadar yok olur. Daha sonra vücuttaki farklı erlerde yenileri çıkar. Bu döngü bu şekilde günlerce devam eder. Döngü çoğunlukla 6 haftadan fazla sürmez. 6 haftadan uzun sürdüğü durumlarda kronik ürtiker söz konusudur.

Kurdeşen Nedenleri

  • Alerjik nedenler: Kozmetik ürünler, polenler, hayvanlar, alerji aşıları, süt, kabuklu deniz ürünleri, ilaçlar, yumurta, böcek ısırık ve sokmaları, alerjik bazı maddelere temas ve kuru yemişler zaman zaman kurdeşen nedenleri olarak görülmektedir.
  • Alerji haricindeki nedenler: Aile geçmişinde olması, güneşe maruz kalma, stres, bazı bitkiler, deniz suyu ile temas, bazı hastalıklar, doğum sonrası, enfeksiyonlar, fazla soğuk ya da sıcağa maruz kalma, havuz suyu ile temas, cildi tahriş etmek ve bağırsak parazitleri alerjik nedenler haricindeki kurdeşen nedenleri olarak karşımıza çıkar.
kurdeşen nedir
kurdeşen nedir

Kurdeşen Belirtileri

Kurdeşen belirtileri ciltteki döküntüler şeklinde ortaya çıkar. Kabarcık şeklindeki bu döküntülerin sınırları bellidir, çevresi kırmızıdır ve ortaya doğru kırmızı renk beyaza döner. Bu döküntülerle birlikte ortaya çıkan rahatsız edici, inatçı ve şiddetli kaşıntılar da kurdeşen belirtileri dir. Bu döküntüler kol ve sırt gibi sadece belli bir bölgeyle sınırlı oluşabildiği gibi bütün vücutta yaygın bir şekilde de çıkabilir. Kurdeşenin neden olduğu döküntüler aniden belirir. Daha sonra 1-2 dakika içinde veya birkaç saat içinde kendiliğinden yok olur. Ataklar halinde seyreden döküntüler kaybolduktan sonra vücudun değişik yerlerinde yeni döküntüler çıkar.

Bahsettiğimiz bu belirtilerin görülmesi durumunda bir cilt doktoruna gidilmelidir. Kurdeşenin teşhis edilmesi oldukça basittir. Döküntüleri gören doktor tarafından kolaylıkla teşhis konur. Teşhisi oldukça basit olan kurdeşene yol açan etkenlerin de teşhis edilmesi kurdeşen tedavisi açısından çok önemlidir. Kurdeşene sebep olan etkenlerin teşhisi için biyopsi, kan testi veya alerji testine ihtiyaç duyulur.

Kurdeşen Tedavisi

Kurdeşen tedavisi için döküntülerin altında yatan sebebin teşhisi oldukça önemlidir. Kurdeşene sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması tedavideki esas amaçtır. Altta yatan nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi ile birlikte hastanın sıkıntılarının ortadan kaldırılması ve iyileşme süresinin hızlandırılması için antihistaminik olarak isimlendirilen alerji ilaçlarına da başvurulabilir. Bazen de kurdeşen tedavisi için bu ilaçlara ek olarak hastaya, kortizonlu ilaçlar, antibakteriyel ilaçlar veya değişik iltihap tedavisi ilaçları verilebilir.

Kurdeşen Nasıl Geçer

Kurdeşen nasıl geçer noktasında uygulanan tedavi ile beraber hastalığın verdiği rahatsızlığı gidermek, iyileşmeyi hızlandırmak ve kurdeşenden daha kolay kurtulmak için bazı birkisel çözümler büyük fayda sağlar. En çok bilinen ve en yararlı olanları:

  • Döküntülerin olduğu yere kaynatılan lahana ve pırasa suyuyla kompleks yapın. İyi gelecektir.
  • Pırasa ve lahana suyu kompleksi haricinde gül ve hatmin yaprağının, anduz otu, ceviz yaprağı ve söğüt yaprağının da kurdeşene şifa olduğu bilinir. Bu bitkilerden birkaç tanesi karıştırılarak kaynatıldığında, elde edilen suyun döküntülerin oluştuğu bölgeye sürülmesi ve sonrasında o bölgenin yıkanarak temizlenmesi kurdeşene iyi gelir.
kurdeşen tedavisi
kurdeşen tedavisi

Kurdeşen Bitkisel Tedavi

Ani gelişen ve bir anda ortaya çıkan derideki döküntü ve kaşıntılar için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kurdeşen bitkisel tedavi olarak aktarlarda kolaylıkla bulunabilen süpürge tohumunu tavsiye ediyor. Süpürge tohumu kurdeşenin geçmesinde %70’e kadar etkili.

Süpürge tohumunun kullanımı da son derece basit. Aktardan temin edilen süpürge tohumu toz haline gelene kadar havanda ezilir. Daha sonra sabah-akşam  günde iki defa aç karnına bu toz birkaç yudum suyla içilir. Süpürge tohumu tıptaki adı ürtiker olan kurdeşene karşı en etkili bitkilerdendir.

Diğer Yazı  Sedef Hastalığı Nedir, Sedef Tedavisi

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir