Vajinal Mantar Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Neden Olur

vajinal mantar enfeksiyonu bitkisel tedavi neden olur
vajinal mantar enfeksiyonu bitkisel tedavi neden olur

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Kadınların en çok şikayet ettiği hastalıklardan biridir vajinal mantar enfeksiyonu. Öyle ki tüm kadınların yaklaşık % 75 kadarlık kısmı, hayatlarında en az bir kez de olsa vajinal mantar sorunuyla karşılaşmaktadır.

Vajinada mantar enfeksiyonu kendini, vajinal kuruluk, vajinal kaşıntı, vajinal akıntı, vajinal kanama, vajinada yanma şikayetleri ile kendini gösterebilen bir enfeksiyondur.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Neden Olur

Vajinal mantar enfeksiyonu genellikle başka bir yerden, kişiden kadına bulaşmaz. Bir kadının kendi vajinal florasında bulunmakta olan mantar hücrelerinin; çeşitli nedenler ile ( daha çok vücut direncini düşmesi sebebiyle) çoğalıp aktif hale gelmesi ile oluşur.

Bilindiği gibi vajenin en temel özelliklerinden biri de, zararlı bakterilere karşı savunmak için kullandığı laktobasil denen yararlı bakterileri içermesidir. Bu bakterilerin vajeni zararlı mikroplardan adeta koruma görevleri vardır. Ancak bu laktobasillerin sayıca çok azaldığı durumlarda, çeşitli vajen enfeksiyonları görülebilir. Örneği en çok antibiyotik kullanımı sonucunda vajinal mantar oluşmasının en temel nedeni budur.

Ayrıca vajinal mantar enfeksiyonu neden olur dendiğinde; yoğun antibiyotik kullanımı, stres, yorgunluk, psikolojik etmenler gibi sebeplerden dolayı vücut direncinin düşmesi nedeniyle ortaya çıkan vajinal mantar enfeksiyonu oldukça fırsatçı, pusuda bekleyen bir enfeksiyondur diyebiliriz. Çok nadir de olsa cinsel temasla da geçebildiği bazı doktorlarca düşünülmektedir. Bu nedenle bazı doktorlar, vajinal mantar enfeksiyonu tedavisinde eşe de tedavi uygulamaktadırlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Jinekolojik Kanser Uzmanı, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Salim Şehirali’ye sayfamıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Vajinal mantar enfeksiyonun belirtileri nelerdir?

Bilindiği gibi normal vajen salgısı kokusuzdur, vücutta kaşınmaya neden olmamaktadır. Ayrca vajen salgısı normalde çamaşırı ıslatacak kadar bol değildir. Ancak gebelerde ve doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda bu salgı miktarı az da olsa artmaktadır.

Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri arasında en belirgin olanı; çok sık görülen. geceleri daha çok görülen kaşıntıdır.

Özellikle geceleri maruz kalınan sıcak nedeniyle bu kaşıntı daha da artmaktadır. Kaşıma çok sık gerçekleştiği taktirde de vulva derisinde soyulmalar, küçük kanamalarda gözlenebilmektedir.

Eğer vajinal mantar enfeksiyonu belirtilerinden kaşınmaya bağlı  bu durum devam ederse, vulva derisindeki çatlaklar, kanamalar ikincil bir bakteri enfeksiyonunu da davet edecektir. Bu nedenle tedavi önemlidir diyoruz.

Ayrıca vajinal mantar enfeksiyonu hastalarının pek çoğunda dış genital organlarda yanma gözlenmektedir. Özellikle idrar yaparken, yanma hissi daha şiddetli olacaktır. Kızarıklık da yanma şiddetiyle kendini birlikte gösterir.

Kadınlar bu durumda ayrıca cinsel ilişkiden ağrı nedeniyle kaçınacaklardır. Yine zaman zaman kalın ve kütleler halinde bazen griye çalan sulu akıntı da gözlenir. Fakat her zaman akıntı gözlenmeyebilir de.

Ancak akıntı var ise beyaz renkli ve içerisinde süt ya da peynir kesilmiş gibi bir görünümü vardır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Teşhisi Nasıl Yapılır?

Vajinal mantar enfeksiyonu tanısı için, uzman bir doktorda vajinal muayene yeterli olmaktadır. Doktor muayenesinde  vajinada mantar plaklarının gözlenmesi, hasanın şikayet geçmişi vajinal mantar enfeksiyonu teşhisi için yeterli olacaktır. Ayrıca yapılan smear testi sonucu hastanın belirgin bir şikayeti olmasa da, mantar hücreleri gözlenebilir.

Yalnız şu noktayı da açıklığa kavuşturmamız gerekiyor. Bazı durumlarda hiç bir enfeksiyon şikayeti olmayan bir kadının genel jinekolojik muayenesinde, alınan papsmear örneğinde mantar oluşumu gözlenebilmektedir. Bu gibi durumlarda bazı doktorlar mantar tedavisi uygularken, bazı doktorlarda şikayete sebep olmayan mantar oluşumlarına ilaç kullanmaya gerek yok demektedir. Ayrıca şikayete konu olmayan mantar hücrelerini tedavi etmek, ileride mantan enfeksiyonunu engellememektedir. Mantarlar vajinada hiçbir belirti vermeden, şikayete konu olmadan yıllarca yaşayabilmektedir çünkü.

Vajinal Mantara Sebep Olan Faktörler

  • Geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımı. ( Bu antibiyotikler vajina PH bozulmasına sebep olarak, iyi huylu bakterileri yok eder, kötü bakterilerin çoğalmasına sebep olurlar)
  • Şeker hastalığı, kontrolsüz diabet öykülerinde idrar ve vajinal salgılardaki şeker düzeyi de artmaktadır. Böyle olunca da mantar oluşumu için uygun bir durum ortaya çıkmaktadır.
  • Şekerli gıda tüketimi, kandaki şeker oranının artması mantar hücrelerin çoğalımını arttırmaktadır.
  • Metabolik hastalıklar, trioid hormonu bozukluğu gibi hastalıklar da kandidiazis için uygun bir ortam yaratırlar.
  • Doğum kontrol hapları da vajinal florayı değiştirerek mantar oluşumu için uygun bir zemin hazırlamaktadır. Dikkatli kullanımı önemlidir.
  • Gebelik, gebeliğin son üç ayında hücresel bağışıklık durumumun azalması, Vagina Ph seviyesinin değişmesi, floranın gebelik hormanlarına bağlı değişmesi ile kandida gelişimi kolaylaşmaktadır.
  • Şişmanlık, kronik servisit, radyasyon, rahim ağzı yaraları da vajinal mantar enfeksiyonuna sebep olmaktadır.
  • Spiral kullanımı da  mantar oluşumunu da kolaylaştıran bir etkiye sahiptir.
  • Bağışıklık sisteminin baskılanması da kandidiazisi hızlandıran diğer bir etkendir.
  • Naylon iç çamaşırı kullanımı, vajina ve dış genital organdaki nem oranını arttırmaktadır. Bu da mantar oluşumunu hızlandıran bir etkendir.
  • Devamlı hijyenik ped kullanımı da nem oranını arttırarak mantar oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Diğer Yazı  Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Tedavisi

Vajinal mantar enfeksiyonun tedavisi için ilk olarak mantara yol açan etmenleri ortadan kaldırmak gerekmektedir.

Vajinal mantar enfeksiyonu nun tedavisinde genel olarak ağızdan tablet şeklinde yutulanlar, vajinal bölgeye kullanılan ve dış genital bölge için kullanılan ilaçlar sayılabilir. Enfeksiyon tedavisi başarı oranı açısından yüksek bir başarı oranıyla tedavi edilmektedir. Bazen nüksetse de genellikle bir kerede kesin tedavi mümkündür.

Bazen yıl içinde bir kaç kez tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonundan söz edilebilir. Ancak bu durumlarda mantarın vajinada sağlam dokularda ilerleyerek, sessiz kalarak ilaçlardan etkilenmemesi durumu söz konusudur. Ayrıca tedavinin aksatılması, yanlış yapılan bir takım uygulamalar da söz konusu olabilir, araştırılmalıdır. Ayrıca sık sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde eş tedavisine de başvurulur. Ancak korkulmamalıdır, kronik mantar enfeksiyonu çok ender görülen bir olaydır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

Vajinal mantar için bitkisel çözümler de bulunmaktadır. Her ne kadar uzman bir hekim muayene ve teşhisi yapılması şart ise de, mantar enfeksiyonunun doğal yollarla çözümü de bulunmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonu bitkisel tedavi yolları:

Vajinal mantar için doğal çözümler:

  • Vajen bölgesine gerçek, hakiki bal günde bir kez sürülebilir.
  • Laktobasiller kadınlarda vajinanın eko sistemini korumaya yardımcı olurlar. Özellikle yoğurtta bol miktarda probiyotik laktobasiller bulunmaktadır. Probiyotik yoğut tüketimi bu açıdan çok faydalı olacaktır. Bunun yanında evde mayalanmış ev tipi yoğurtta aynı koruyucu etkiyi yapacaktır. Yalnız yoğurdun suyunu da içmelisiniz.
  • Ayrıca vajen temizliği için bir litre kadar suya yarım çay bardağı kadar sirke karıştırılır, her tuvaletten sonra bölge bu suyla temizlenebilir.
  • Vajinal mantar enfeksiyonu doğal tedavi yöntemlerinden birisi de; bildiğimiz üzüm sirkesini vajinal duş olarak kullanmaktır. İki su bardağı kadar suyun içine bir bardak sirke karıştırılıp bu suyla ara sıra vajen bölgesini yıkamak, mantar enfeksiyonunu tedavi etmeyi sağlayacaktır.

Not: Medikal tıbbi cihaz satılan yerlerde, puar denen ucunda çubuk bulunan top şeklinde bir tıbbi araç bulunmaktadır. Bu aparatın içine sirke konulup vajen ağzına çubuğu girdirilir. Vajen iç kısmına sıkılan sirke ile vajen bölgesinin temiz pırıl pırıl olması yıkanması sağlanmaktadır. Gebeler de sorunsuz bir şekilde bu yöntemi kullanabilmektedir. Yalnız öncelikle vajen bölgesinin dış kısımları yıkanmalı sonra vajen içi yıkanmalıdır ki, dıştaki mantar enfeksiyonu içeriye taşınmasın. 

  • Diğer bir vajinal mantar tedavisi şekli de, demlenmiş papatya çayına bir pamuk batırılıp, vajinal bölgenin pamukla önden arkaya doğru yavaşça silinmesidir.
  • 1 litre kadar suyun içine iki yemek kaşığı kadar karbonat karıştırılıp, her tuvalet sonrası temizlenilmesi de bir yöntemdir.
  • Bir tedavi yöntemi de küvetin içine 5-6 damla kadar çay ağacı özü ve iki damla kekik yağı  konulup, içine oturulması şeklindedir.
Diğer Yazı  Hıçkırık Nasıl Geçer ve Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur

Genital Enfeksiyonlardan Korunma Yöntemleri

  • Vajinal mantar enfeksiyonundan korunmak, enfeksiyonu kontrol altına almak için, haftada bir kez; bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya, iki çorba kaşığı karbonat atılır. Karıştırılır. Vajina bu su ile iyice yıkanmalıdır.
  • Tuvalet temizliğine dikkat edilmelidir. Tuvalet sonrası, önden arkaya doğru, yani vajinadan makata doğru temizleme yapılmalıdır mutlaka.
  • Nötr ph derecesine sahip vajen yıkama jelleri haftada bir kaç kez kullanılabilir.
  • Vajinal duş yapılmamalıdır. Çünkü vajina içerisinde bulunan mikroorganizmalar ile bölgedeki asit baz dengesini değiştirir. Bu da istenmeyen bir durumdur. Çünkü var olan, sessiz durumda bulunan enfeksiyonların rahim içlerine, tüplere doğru ilerlemesine neden olabilirsiniz.
  • Genital bölgenin nemli kalmamasına özen gösterilmelidir. Genital bölge her zaman kuru ve temiz tutulmalıdır. Uzun süre dar bir kıyafet giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.
  • Pamuklu çamaşırlar giyilmelidir. İç çamaşırlar ütülenmeli, çamaşır suyu kullanılmamalıdır. Tahriş edici maddelerden uzak tutulmalıdır.
  • Ayrıca genital organ parfümleri, kişisel hijyen ürünleri, parfümlü prezervatifler, vajinal tamponlar, sabun genital bölge için kullanımı uygun olmayan ürünlerdir.
  • Ayrıca ağda ve jilet kıl köklerindeki enfeksiyonu kolaylaştırabilir. Bu nedenle daha gelişmiş modern cihazlar kullanılmalıdır.
  • Adet kanaması döneminde kadınların bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Vajinal tamponu yerleştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrası bakteriler hızla çoğalmaya başlayacaktır. Ancak uzun süre vajina içinde kalması sonucu tamponların olumsuz etkileri söz konusudur.
  • İlişki sonrasında ve normal zamanlarda idrar atma ihtiyacı ortaya çıkınca mutlaka idrara çıkılması gerekir.
  • Ortak kullanımı olan tuvaletlerde dikkatli olmak, iç çamaşır ve havluları başkalarıyla kullanmamak gerekir.
  • Gebelikte vajinal mantar enfeksiyonu olunduğunda, vajinal kremler ve fitiller kullanılmaktadır. Ağızdan alınan haplar gebelikte ve emzirme dönemlerinde riskli olabilmektedir. Gebelikte tedavi mantar enfeksiyonunun şiddetine göre on güne kadar uzayabilir. Gebelikte özellikle ikinci ve üçüncü aylarda sık gözlenen bir durumdur. Tekrarlama eğilimi vardır.
  • Vajinal mantar üremesini engellemek için şeker, alkol, çok fazla işlemden geçmiş yiyecekler, rafine edilmiş karbonhidratlar ve atıştırmalık fabrika ürünü yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Güvenli olmayan cinsel birlikteliklerde prezervatif kullanılmalı ve tam hazır olunmadan, yeterli kayganlık oluşmadan ilişkiye başlanmamalıdır.

Last Updated on 8 Ocak 2017 by Saglikloji

Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir