Meyan Kökü Nedir, Meyan Kökünün Faydaları

meyan kökü nedir, meyan kökünün faydaları
meyan kökü nedir, meyan kökünün faydaları

Meyan Kökü Nedir?

Batı toplumlarında modern tıbbın yanında tamamlayıcı tedavide çok kullanılan meyan kökü, doğanın bize armağan ettiği bir şifadır. Bitkilerin kullanım oranları, taze olup olmadığı, hangi bitkilerle kullanıp kullanılmayacağına çok dikkat edilmemesi gerekir. Her bitkinin fazlası farklı sağlık problemine yol açabilir. Meyan kökü bitkisi demlenme süresini sabit kalınmalı, doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Baklagiller ailesinden olan meyan kökü, Glycyrrhiza glabra Latin ismiyle bilinir. Halk arasında boyam, tatlıkök gibi isimler alır ve tarihten bu yana yenilen bir bitkidir. Akarsu yanlarında bulunan otsu bir bitkidir ve uzun yıllar canlılığını korur. Kıyı bölgelerimizde ve akarsu bulunan her yerde meyan kökünün yetiştiğinin yetişebildiği görülmüştür.

Meyan kökü nedir? Bitki 1 metreye kadar uzayabilmekte, yaza doğru beyaz ve mor renginde çiçek açmaktadır. İnce, koyu yeşil dalları ve yaprakları vardır. Bitkinin her bölümü şifa için değerlendirilmektedir. Bitkinin kalın olan gövdesi kökün devamıdır. Bu bölge meyan kökü olarak adlandırılır. Bitkiyi çoğaltmak için tohumunu ya da gövdesini kullanabilirsiniz.

Meyan kökü sulak ve bol güneş gören yerlerde yetiştirilir. Çiçeği, kökü ve yaprakları farklı alanlarda kullanılmak üzere ayrılır. Meyan kökü bitkisi ilaç sektöründe, bira yapımında, halk arasında meyan kökü şerbeti olarak değerlendirilir. Köklerden çıkarılan bal, sağlık açısından tüketilir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanır.

meyan kökü nedir
meyan kökü nedir

Meyan Kökü Faydaları

Karaciğer hastalıklarına iyi gelen meyan kökü, düzenli kullanıldığında siroz gibi ağır hastalıkların olumsuz etkilerini azaltır. Karaciğerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı sivilcelenmeler, egzama, sedef gibi cilt problemleri oluşuyorsa meyan kökünün gücünden yararlanılır. Kemoterapi gibi ağır ilaç tedavileri sonrasında ağızda çıkan yaralar, bazı virüsler ve vitaminsizlikten kaynaklı ağız içi yaraları için meyan kökünün gargarasından yararlanılır. Meyan kökü faydaları içinde en önemlilerinden biri addison adı verilen rahatsızlığa iyi gelmesidir, ayrıca tansiyon dengesizliğine iyi geldiğinden tansiyon hastaları destekleyici bitkisel tedavi için meyanı kullanmaktadır.

Diğer Yazı  Guatr Nedir

Meyan kökünün faydaları saymakla bitmez. Birçok hastalığın sebebi bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır, bağışıklık sistemini güçlendirmek için meyan kökünü tüketebilirsiniz. Grip enfeksiyonuna bağlı olarak ses kısılmasını iyileştirmek için bu bitki kökünü kullanabilirsiniz. Öksürüğe ne iyi gelir dendiğinde akla gelen bitkisel çözümlerdendir ve balgam atılmasını kolaylaştırır. Soğuk algınlığının çabuk geçmesi için bir hafta boyunca günde bir bardak meyan kökü çayı içilmelidir.

  •  Birçok psikolojik bulanım durumlarında, bedensel dengenin korunmasını sağlamak meyan kökü faydaları arasındadır. Stres hormonu salgısını azaltır, yorgunluk hissini ortadan kaldırır. Doğal anti-deprasan etkisi olan meyanın sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Kaygı, endişe duyduğunuz zamanlarda rahatlamak için meyan kökü çayı içilmesi tavsiye edilir.
  • Meyan kökü faydaları listesinde kalp sağlığı maddesini eklemek gerekir çünkü kan ve damar hastalıklarının oluşmaması için bu bitkinin kökünden yararlanılır. Kandaki yağlanmayı önler ve kalp krizi riskini en aza indirir. Tansiyonu dengelediği için damarlardaki pıhtılaşmanın vücuda zarar vermesini engeller.
  • İltihabın kurumasını sağladığı için vücuttaki iltihabın yok edilmesinde etkilidir. Meyan kökü faydaları içinde, romatizmal ağrıların azaltılması vardır. Kaslara giren spazmlarda, adet sancılarında kullanılır. Hormonları dengeleyen yapısı sayesinde adet gecikmesi için çözüm olur, zorlu adet zamanları meyan kökü ile ağrısız geçirilebilir. Adet döneminin getirdiği sinirlilik, göğse dokunulduğunda acıma, kasık bölesinde ağrı ve şişlik, midede bulantı durumlarında bir bardak meyan kökü çayı tüketmek faydalı olacaktır.
  • Meyan kökünün faydaları arasında cildin güzelleştirilmesi ve cilt sorunlarının giderilmesi de vardır. Birçok cilt bakım ürününde kullanılan bitkinin cilde büyük etkileri vardır. Ciltte döküntü, kızarıklık, kırmızı benekler, kaşıntı oluşmuşsa meyan kökünü robottan geçirip parçaladıktan sonra içine biraz bal ekleyerek cilde uygulayabilirsiniz. İltihaplı sivilcelerde meyan kökü lapası yapılırsa, aknelerin küçüldüğü gözlemlenir.
  • Meyan kökünün yağ yakımını hızlandırdığı bilinir. Kilo vermek isteyenler, yapılan diyetin yanında günlük belirli miktar meyan kökü tükettiğinde daha kolay fazlalıklardan kurtulurlar. Meyan kökü bir süre kullanıldıktan sonra ara verilmelidir çünkü her bitki sürekli kullanıldığında vücut onun olumlu etkisini algılamamaya başlar.
  • Diğer meyan kökünün faydaları; tükürük bezinin sağlıklı çalışmasını sağlaması, ülser gibi mide rahatsızlıkların rahatlatılması, sinir ucu iltihabı hastalığının geçirilmesi, iltihaptan kaynaklı sindirim sisteminden problemlerin ortadan kaldırılmasıdır. Düzenli meyan kökü tüketimi, menopoz dönemindeki ateş basması, terleme, agresiflik etkilerini hafifletir.
Diğer Yazı  Antibiyotik Tam12 Saatte Bir Alınmazsa Ne Olur?
meyan kökünün faydaları
meyan kökünün faydaları

Meyan Kökü Zararları

Her bitkinin faydaları kadar zararlarından da bahsetmek gerekir. Yanlış dozda kullanılan ve bayatlamış bitkileri içmek vücuda bazı hasarlar verebilir. Bitkileri tükettiğiniz kullandığınız ilaçlarla etkileşim yapabileceğini göz önünde bulundurmalı ve doktorunuza bitki kullanımı hakkında danışmalısınız. Meyan kökü zararları görüldüğünde hemen kulanım durdurulmalı ve olumsuz etkiler geçmezse hastaneye gidilmelidir.

Çok uzun süre ve sık tüketilen meyan kökü, böbrekleri yorabilir. Bu yüzden bitkilerin kullanımında ara vermek gerekmektedir. Meyan kökü zararları arasında en tehlikeli olanı, vücutta ödemin çoğalmasıdır. Böbreklerde, eklemlerde, ödem oluştuğunda vücutta toksinler artmaya başlayacaktır. Meyan kökünün çok tüketilmesinde tansiyon çıkabilir. Bu da baş ağrılarına sebep olabilir. Hamile olan ve emziren bayanlarda tüm bitkiler kontrollü şekilde tüketilmelidir, kullanmadan önce doktora sorulmalıdır.

Meyan kökünün zararları az olsa da bazı kişilerde alerjik etkiler oluşturabilir. Bitkinin kullanımından sonra vücutta kaşınma, akıntı, deride kabarmalar görülürse alerji olabileceği düşünülmeli ve bitki kullanımı bırakılmalıdır. Kansızlık problemi olanlar bitkiyi kullanırken dikkatli olmalı ve potasyumdan zengin yiyecekler içilmelidir. Kalp ilaçları kullananlar meyanın kullanımında doktorun dediklerine uymalıdırlar. Meyan kökü nedir, yararları ve zararları nelerdir gibi bilgileri araştırmadan ve doktorun görüşünü almadan bitki kullanımına başlamamalısınız.

Last Updated on 19 Haziran 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir